CD: Alanis Morissette

Media door Martine

Sindsdien is ze nooit echt weggeweest: ze is muziek blijven maken. En nu is daar een nieuw, opnieuw heerlijk, album: Flavors of Entanglement.

Het album
Het album telt elf nieuwe, door Alanis en Guy Sigsworth (die eerder met o.a. Seal en Madonna werkte) geschreven, nummers en heeft als binnenkomer het mysterieuze Citizen of the planet. Rustig, bijna zweverig, werkt Alanis naar het ruigere refrein toe waarin de elektrische gitaar de boventoon voert. De zweverige sound, dat regelmatig terugkomt in andere nummers als Moratorium, doet me enigszins denken aan Madonna's Frozen en Yoga van Björk.

Het nummer Underneath had zo op haar eerdere album Supposed Former Infatuation Junkie kunnen staan en ligt in de lijn van de single Thank U van dat album.

Er komt wat meer pit in bij de nummers Strait Jacket, Versions of Violence en Moratorium. Drumcomputer en effecten doen hun werk, waardoor het stevige nummers met een behoorlijke beat worden. Lekker, maar het gevoelige Not as we is toch wel een héél mooi liedje, dat behalve Alanis' stem en de piano verder niets nodig heeft. Zo hoor ik Alanis toch het liefst.

Het is een mooi album, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het een paar keer heb moeten luisteren voor ik een mening kon vormen. Bij de eerste keer luisteren lijken veel nummers nogal op elkaar en steekt er niet echt één met kop en schouders bovenuit. Na een aantal keer gaan de liedjes wat meer een eigen leven leiden en spreken vooral Not as we, Underneath en Citizens of the planet me aan. Climaxen ontbreken echter in de meeste nummers en dat is jammer.

Tuinieren met Alanis?
Alanis zegt dat ze leeft 'om een brug te slaan tussen de menselijke en goddelijke aspecten van het leven'. Ze hoopt dat ze, door het delen van haar eigen ervaringen via haar muziek, anderen kan helpen met hun persoonlijke zoektocht, waar ze ook mee bezig zijn. 'Anders zou ik alleen nog maar onder de douche zingen en het tuinieren weer eens oppakken.' Eh, juist... Of ze me met deze cd bijstaat in mijn persoonlijke zoektocht weet ik niet, en Flavors of Entanglement is duidelijk niet het beste album van Alanis, maar van mij mag ze haar tuinman nog even aanhouden en zich op de muziek blijven richten!

Flavors of Entanglement
Alanis Morissette
EAN: 0093624993544
Prijs: 17,99 euro