Musical Awards Gala; één groot feest!

Media door Aefke

Maandagavond werden in Hilversum tijdens het negende John Kraaijkamp Musical Awards Gala Nederlands belangrijkste musicalprijzen uitgereikt. Uit tientallen musicalsterren die al tijden de sterren van de hemel zingen, dansen en acteren, werden zij gekozen die uitzonderlijk hebben gepresteerd.

Vanaf het moment dat de genomineerden de rode loper verruilden voor een stoeltje in de grote zaal, sloeg de spanning toe. Natuurlijk is het fantastisch om genomineerd te zijn, maar wil niet iedereen die op die plaats zit uiteindelijk gewoon winnen? Zijn naam door de microfoon horen schallen, omhelst  worden door geliefden en de prachtige prijs in ontvangst nemen? Hoe belangrijk is het eigenlijk voor een musicalster om zo'n prijs in de wacht te slepen? En was Brigitte Heitzer niet teleurgesteld dat, na het enorme succes van Evita, haar collega Mariska van Kolck er met de prijs vandoor ging? Ze.nl ging op pad en vroeg het aan de sterren. 

Aanstormend talent Freek
Op het gezicht van Freek Bartels staat een felle lamp. Een man met een microfoon stelt vragen, waar Freek rustig antwoord op geeft. Als hij naar het feest denkt te gaan, wordt hij nog even aangehouden door een andere interviewster. 'Freek! Gefeliciteerd! Weet je al wat je met het geld gaat doen? Want je weet wel dat je een deel moet besteden aan persoonlijke ontwikkeling op jouw vakgebied?'
Freek kijkt geschrokken.
'Nee, dat wist ik niet,' bekent hij.
'Nou ja,' twijfelt Freek, 'misschien een workshop in New York?'
'Dat zou echt wonderful zijn!' roept de eerste interviewer, 'Freek Bartels in New York!'
Freek probeert weg te komen. Maar niet nadat ik hem gevraagd heb hoe belangrijk dat nou is voor een musicalster. Zo'n prijs winnen. Freek legt uit dat dit natuurlijk heel belangrijk is. Zo'n prijs krijg je maar één keer in je leven op deze leeftijd. Dat hij deze prijs nu wint, vindt hij ongelooflijk. Hij noemt het zelfs waanzinnig. Hij had het niet meteen verwacht, de andere kandidaten vond hij ook erg goed. Maar stiekem had hij er wel op gehoopt. Hij kijkt me even aan met een blik van 'Mag ik nu weg?' en ons 21-jarige talent stormt de feestzaal in.

Brigitte 'Evita' Heitzer
Het is druk in de sfeervolle zaal. De sterren hebben zich voor de gelegenheid smaakvol en chique gekleed en ook het overgrote deel van de pers heeft zich aan de dresscode black tie gehouden. De mannen lopen veel in een smoking, maar de vrouwen dragen echt de meest uiteenlopende jurken. Van chique zwart tot opvallende felgekleurde jurken met schitterende sieraden. Een vrouw die ik zelf enorm bewonder en vanavond nog graag even wil spreken, is Brigitte Heitzer. Op de rode loper heb ik gezien dat ze een prachtige kleurrijke jurk draagt en ik heb haar daarom makkelijk gevonden tussen de, stiekem toch wel veel, zwarte cocktailjurkjes. Brigitte stuurt net een rosé terug naar de bar, voor haar liever een biertje.
De jonge musicalster vertelt dat ze het afgelopen jaar enorm is opgeslokt door Evita. Er is wereld voor haar open gegaan. Ze geniet met volle teugen, maar het is af en toe ook teveel. 'En toen was ik ook nog eens genomineerd!' roept ze. Ze vond haar nominatie helemaal geweldig en nu is ze blij voor Mariska van Kolck. 'Ik kon echt alleen maar blij voor haar zijn,' zegt Brigitte. 'Ik doe dit werk nog maar net, ik vind het wel even goed zo,' glimlacht ze. Als ik haar vraag of ze al weet wat ze hierna graag zou willen doen, schudt ze haar hoofd: 'Eerst dit maar even, één ding tegelijk. Misschien zoek ik het straks wel in een hele andere hoek.'

Succesvol Ciske
Nu op zoek naar een van de spelers van de meest geroemde musical. Ciske de Rat won in totaal zeven awards. Mariska van Kolck wordt in beslag genomen door de landelijke televisie. Gelukkig kan ik wel een andere winnares uit het Ciske-ensemble spreken. Marjolijn Touw, die de prijs won voor beste vrouwelijke bijrol in een grote musical, is door het dolle heen. Ze wil 'natuurlijk' wel een interview voor Ze.nl weggeven. Marjolijn antwoordt bevestigend op mijn vraag of het klopt dat ze compleet verrast was met haar prijs. Ze heeft keihard gewerkt met het musicalgezelschap. Ze heeft een dochter van twaalf die ze nauwelijks ziet. Marjolijn vond de andere genomineerden ook heel erg goed en mede daarom kwam de prijs voor haar als een verrassing. 'Er zijn zoveel goede vrouwen in het theater,' zegt ze. Intussen houdt ze het beeld vast alsof het haar kindje is. Als ik haar daar naar vraag, zegt ze dat dat klopt. Het is het kindje van haar en haar man.

Relaxte winnaar René
De winnaar van de beste mannelijke hoofdrol in een grote musical, René van Kooten voor zijn rol in Les Misérables, kreeg het even heel benauwd in de zaal. Op het moment suprême bleek Willem Nijholt de verkeerde envelop in zijn handen te houden, waardoor de genomineerde mannen nog even iets langer in spanning zaten. 'Eigenlijk was dat een enorme ontlading,' lacht René. 'De spanning was echt helemaal weg. Dus toen ik het podium op kwam, was ik heel relaxt!'

In feite is dat ook hoe de Musical Awards 2008 omschreven kan worden. Het was een enerverende en relaxte avond. De winnaars waren blij en degenen die niet met een prijs naar huis gingen, waren toch nog gezellig. In dit kader kunnen we eigenlijk alleen maar van winnaars spreken. Want zeg eens eerlijk: als je kunt dansen, zingen en acteren en dan ook nog eens genomineerd wordt voor de Musical Awards 2008... kun je alleen maar een topper zijn. 


Foto's: Angel Mulder