Nominatielunch Musical Awards 2008

Media door Jet

Het is een prachtige, zonnige dag als ik aankom bij restaurant Edel in Amsterdam, waar de nominatielunch dit jaar plaatsvindt. Bij binnenkomst loop ik al gauw Jette Carolijn van den Berg, de hoofdrolspeelster van Dirty Dancing, tegen het lijf. Ze ziet er schattig uit in haar blauwe jurkje. Jette is genomineerd in de categorie Aanstormend talent. Als ik haar vraag of ze dit had verwacht, antwoordt ze: "Nee, dit had ik absoluut niet verwacht. Vooral omdat Dirty Dancing eigenlijk niet echt een musical is, meer danstheater. Daarom was ik super verrast. Het is elke dag weer leuk om in Dirty Dancing te spelen, vooral omdat ik vroeger fan was van de film. Ik heb 'm wel minstens 20 keer gezien!"

Langzaam stromen de genomineerde musicalsterren binnen en beginnen elkaar uitbundig te begroeten en feliciteren. Tussen de menigte ontdek ik Brigitte Heitzer, die genomineerd is voor haar hoofdrol in Evita. Brigitte ziet er stralend uit in een simpel zwart jurkje. Als ik haar vraag of ze dit een jaar geleden had durven dromen, reageert ze: "Ooh nee, dit had ik echt niet zien aankomen. Het gaat allemaal zo snel. Het was al een droom die uit kwam toen ik Op zoek naar Evita won en nu ook een nominatie op zak...dat is geweldig." Ik vraag haar vervolgens of ze zichzelf herkent in haar personage. "Evita is natuurlijk een heel bijzondere vrouw met een uniek en pittig karakter. Ik snap haar heel vaak niet en sta lang niet altijd achter haar keuzes, maar wat wij wel gemeen hebben, is dat als we ergens voor gaan, we dat dan ook voor de volle 100% procent doen. We zijn allebei echte doorzetters."

We worden onderbroken, want het is tijd voor de groepsfoto. Ik bedank Brigitte voor ons gesprekje en kijk hoe de genomineerden bij elkaar komen voor de foto. Wat een ontzettend leuke vrouw is Brigitte; zo vrolijk en vriendelijk. En daar is Frits Sissing het helemaal mee eens. Hij vertelt me hoe trots hij is op Brigitte. "Gelijk na haar eerste auditie bij Op zoek naar Evita wist ik het al, deze vrouw is echt bijzonder. Vol passie en enthousiasme, Brigitte heeft echt iets speciaals. Daarom verbaast het me ook niets dat ze genomineerd is. Ik gun het haar in ieder geval van harte."

Ik moet erg lachen om Arjan Ederveen, die tijdens de fotosessie gewoon met zijn eigen camera foto's aan het maken is van zichzelf en zijn collega's. Als de dames aan de beurt zijn, sluit 'ie zich bij de andere fotografen aan en doet hij er alles aan om de aandacht van Mariska van Kolck te trekken: "Mariska, kijk eens hierheen, lekker wijf!"

We worden vriendelijk verzocht om aan tafel te gaan, want de lunch begint. Voordat we beginnen aan ons heerlijke 3-gangenmenu, worden eerst nog de nominaties voor de ANWB publieksprijzen voor beste musicals bekend gemaakt. And the nominees are:

Beste grote musical:
Ciske de Rat (Joop van den Ende Theaterproducties)
Dirty Dancing (Joop van den Ende Theaterproducties)
Evita (Joop van den Ende Theaterproducties)
Tarzan (Joop van den Ende Theaterproducties)
 
Beste kleine musical:
Billie Holiday (V&V Entertainment)
De Fabeltjeskrant (De Graaf & Cornelissen Producties ism De Levita Productions)
Nijntje op vakantie (Impresariaat Jacques Senf & Partners)
Route 66 (Beeldenstorm en Harrie Kies Theaterproducties)

Na de eerste gang schuif ik gezellig aan bij William Spaaij, die genomineerd is voor zijn bijrol in Fame. In deze musical speelt hij de lolbroek van de klas, was hij dat vroeger eigenlijk ook? "Nou, ik had er wel een handje van, ja. Het is dan ook niet gek dat veel vrienden mij helemaal herkennen in deze rol. Maar te ver ging ik nooit hoor, zelfs de leraren konden er wel om lachen." Na Grease en Fame, speelt William volgend seizoen wederom in een filmmusical, namelijk Footloose. En niet zomaar een rol, de hoofdrol! En daar verheugt William zich nu al op. "Aangezien ik in deze musical ontzettend veel moet dansen, zingen en acteren, is deze rol de ultieme uitdaging voor mij."

We hebben allemaal ons buikje rond gegeten en het restaurant stroomt leeg. Op weg naar buiten heb ik nog even de kans om Jamai aan te schieten. Ook hij is erg blij met zijn nominatie voor beste mannelijke bijrol (als Marius) in Les Misérables. Al vindt hij het wel erg jammer dat Carlo Boszhard niet genomineerd is, want "hij is zo ontzettend goed in Les Mis". Les Misérables is een heftige musical vol drama, ik vraag Jamai of hij zijn werk wel eens mee naar huis neemt. "Nee," antwoordt hij kort maar krachtig, "op het moment dat ik het podium op ga, ga ik helemaal in mijn rol op en als het doek weer sluit, kan ik zo weer de kroeg in. Wat dat betreft kan ik die knop goed omzetten."
Het is alom bekend dat het leven van een musicalster erg zwaar is. Ben je dat nou nooit zat? "Ja, druk is het zeker. Want Les Mis doe ik 5 keer per week en daarnaast heb ik ook nog een eigen show, dus ik sta ongeveer 8 a 9 keer per week op het podium. Maar ik vind het wel ontzettend leuk om te doen. Natuurlijk heb ik wel eens geen zin, maar dan denk ik aan al die mensen die de hele dag op kantoor zitten en  word ik gelijk weer enthousiast, want dat lijkt me vreselijk! En gelukkig heb ik overdag heel veel vrije tijd zodat ik gezellige dingen kan doen met vrienden."

Na een gezellige middag stap ik weer op mijn fietsje. Wat leuk om me een keer in dit musicalwereldje te mengen. Ik heb gelijk kaartjes gekocht voor Evita

Benieuwd wie de Awards in de wacht gaan slepen? Kijk dan op maandag 2 juni naar het negende John Kraaijkamp Musical Awards Gala. De AVRO zendt deze feestelijke avond vanaf 20.30 uur live uit op Nederland 1 en Radio 2 en natuurlijk zal Ze.nl er ook zijn voor een verslag!

Foto's: Angel Mulder