DVD: Fanny Hill

Media door Susanne

Fanny Hill - memoires of a woman of pleasure, is een film van Andrew Davies, die bekend is van Pride and Prejiduce, Sense and Sensibility en de films over Bridget Jones. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Cleland, wat bekend staat als de eerste Engelstalige erotische roman. Het boek stamt uit de 18e eeuw, maar mocht tot ver in de twintigste eeuw niet verkocht worden in Amerika, omdat het obsceen en vulgair was.

Hoewel er veel naakt in de film zit, is de film verre van vulgair. De verhaallijn is erg goed en je leeft erg met Fanny mee.

Na de dood van haar ouders gaat Fanny naar Londen, om daar het geluk te zoeken. Ze wordt voorgesteld aan Mrs. Brown en denkt dat ze als dienstmeid gaat werken in een groot huis. Maar de naïeve Fanny komt er snel achter dat ze voor iets anders in huis is gehaald. Mannen betalen Mrs. Brown om Fanny van haar maagdelijkheid te beroven. Hierna kan ze 'woman of pleasure' worden van het bordeel. Al snel wordt Fanny verliefd op de knappe Charles Standing. Samen rennen ze weg en beginnen een verhouding. Maar als de vader van Charles erachter komt wordt Charles naar Indië gestuurd. Zodra Fanny dit ontdekt, stort ze in en komt bijna niet meer buiten. Fanny vindt nieuw werk, maar kan haar grote liefde niet vergeten. Wanneer ze, als weduwe van een oude man, een fortuin erft kan ze haar droom waar maken: Ze gaat op zoek naar Charles...

De film laat een mooi beeld zien van de belevenissen van de jonge Fanny. Ze heeft haar hart gegeven aan de liefde van haar leven, en zelfs als hij weg is kan ze hem niet loslaten. Een mooi liefdesverhaal, en goed gespeeld door Rebecca Night.

Toch zitten er een aantal nadelen aan deze film. Het verhaal wordt verteld door een oudere Fanny, maar dit is niet zo goed gedaan. Met een neppe glimlach, die tot het publiek gericht is, geeft ze eentonig haar commentaar. Ook op andere punten lijkt het verhaal een beetje in elkaar geknutseld en het einde gaat wat snel. Het terugvinden van Charles komt helaas niet heel geloofwaardig over.

Een sterk punt van de film is de humor. Ondanks het toch zware verhaal worden er veel grapjes gemaakt. Wat ik zelf heel grappig vond, was een scène in een chique bordeel. Fanny doet zich voor als een ondervaren meisje dat een verwende jongen moet ontmaagden. De jongen snapt er niks van en weet niet wat hij moet doen. Maar in de aangrenzende kamer staat de enthousiaste vader zijn zoon aan te moedigen en vader gaat uit zijn dak wanneer zoonlief blij roept: 'It's in! It's in!'

Fanny Hill is een leuke toevoeging voor je dvd-collectie: een mooi verhaal met hier en daar leuke humor, maar geen must-have.

Fanny Hill
Regisseur: James Hawes
Prijs: 16,99
EAN: 8712609593198