Analyse This: Volvo of Ferrari?

Lifestyle door Redactie Ze.nl

tot het ophoesten van hele levensverhalen. Ikzelf vind het een erg boeiende bezigheid die ik onder andere gebruik in mijn werk maar vooral tijdens het stappen. Een onzeker typje, wanhopige vrijgezel, kansloze nerd; het wordt allemaal in één oogopslag bepaald.

De meest interessante en tevens de meest makkelijk te analyseren mensen zijn de niet-vrijgezellen. Zij zelf denken dat geen mens doorheeft dat ze geen vrijgezel zijn. Ze gedragen zich echter bijna altijd volgens een universeel standaard patroon: de niet-vrijgezellen gaan uitsluitend in groepen op stap, hebben altijd het hoogste woord, drinken het meeste en geven zichzelf toestemming om ongevraagd aan je te zitten. De 'Ja schat, ik kom over een uurtje thuis'- telefoontjes heb je niet eens nodig om het zeker te weten. Ze weten dat ze zich dit gedrag kunnen veroorloven omdat ze nooit een blauwtje kunnen lopen. 'Maar schatje, ik probeer je helemaal niet te versieren ik heb een vriendin.' Kom je het tegenovergestelde gedrag in zo'n groep tegen dan heb je met DE vrijgezel te maken.

Helaas ben ik niet altijd de analyserende partij. Ik word ook wel eens geanalyseerd. Vorige week tijdens het uitgaan zei mijn gesprekspartner uit het niks dat de jongen die iets verderop stond, mij leuk vond. Hij kende die jongen verder niet en die jongen liet naar mijn idee aan niks merken dat hij me überhaupt gezien had. Ik vroeg me wel af of er een kleine kans was dat hij gelijk had, dus besloot ik het te vragen.
'Goh, misschien een rare vraag maar die gast waar ik net mee stond te praten denkt dat jij me leuk vind?'
'Eh, ja dat klopt.'
'Waarom praat je dan niet met me?'
'Nou, ik dacht dat de kans behoorlijk groot was, dat je had gezegd dat ik op moest rotten, dan spreek ik liever iemand aan waarvan ik weet dat diegene wel met me wil praten.'
'Zie ik er zo onaardig uit dan?' 
'Nou nee, maar je weet heel goed dat je het kan maken, ik speel jouw spelletje niet mee.'
'He?'
'Ja dag, je weet heel goed waar ik het over heb.'
'Hm, ja, je hebt gelijk.'

Dat deed dus behoorlijk zeer. Word ik midden in de kroeg doorgezaagd door dokter Freud. Een paar dagen later bedacht een vriend van me, dat hij me ook wel even kon analyseren, en besloot dat te doen door middel van de 'Ferrari-Volvo-metafoor': ik ben ervan overtuigd dat ik momenteel in mijn Ferrari-fase (lees; foute, leuke, geweldige, mooie mannen) zit. Gelukkig erkende mijn vriend dat ook wel, maar hij is er toch echt van overtuigd dat ik eigenlijk een Volvo (lees; vaste relatie, huisje boompje beestje) wil hebben. 

Wat ik ook zei, het maakte hem allemaal niet veel uit want het ging er niet om wat ik vertelde, maar om wat ik uitstraalde. Juist ja...

Geschreven door Reza