Ik mis de spontaniteit

Relaties door Redactie Ze.nl

Beste ZE,

Ik ben 25 jaar en woon sinds een jaar samen met mijn vriend. Voordat we samenwoonden verraste hij me vaak en had hij vaak leuke spontane acties. Zo kwam hij me een keer ophalen voor een picknick, of had hij kaartjes voor een voorstelling of zo. Dit soort dingen doet hij nooit meer en dat mis ik eerlijk gezegd heel erg. Ik heb al geprobeerd om het uit te lokken door zelf meer dingen spontaan te doen, maar dat heeft tot nu toe niet echt gewerkt. Ook heb ik gevraagd waarom hij niet meer zoveel dingen spontaan doet. Daar weet hij niet echt antwoord op. Ik zou het toch wel erg leuk vinden als hij me weer eens ergens mee verrast. Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij weer wat spontaner wordt.

Alvast bedankt.

Groetjes van Suus.

Hoi Suus,

Dit is een begrijpelijk maar lastig probleem. Het probleem in dit soort situaties is namelijk dat er sprake is van een zogenoemde paradoxale boodschap. Namelijk als jij tegen je vriend zegt dat je graag wilt dat hij spontaner is, kan hij dit bij voorbaat al niet meer zijn. Hij kan het dan eigenlijk niet meer goed doen. Als hij niks doet is het natuurlijk niet leuk, want je vind het juist leuk als hij iets spontaan doet. Als hij echter wel iets spontaan doet, is het niet echt spontaan meer, omdat jij het aan hem gevraagd hebt. Direct aan hem vragen is dus geen goed idee.

Ik vind het een erg goed idee dat je zelf meer dingen spontaan doet om het bij hem meer uit te lokken. Het is jammer dat dit niet tot resultaat heeft geleid. Misschien is het toch een goed idee om het door te zetten. Jullie doen dan namelijk nog wel leuke dingen met elkaar en misschien geeft het jou ook een fijn gevoel om hem te kunnen verrassen.

Zoals ik al zei is het een lastig probleem en voor de oplossing moet de "paradoxale boodschap" vermeden worden. Het probleem is dus dat het echt uit zichzelf moet komen, wil hij oprecht spontaan zijn. Gelukkig kunnen wij vrouwen dit toch enigszins sturen!

Zo zijn net als dieren en kinderen ook mannen te conditioneren. Ik weet het, dit klinkt wel heel erg fout, maar is erg doeltreffend gebleken en ach ja, voor hun eigen bestwil toch?

Hierbij is het belangrijk dat je om een doel te bereiken niet te hoog inzet. Zo is je eerste doel een hele kleine spontane actie van hem. Hij geeft je bijvoorbeeld een kus op een onverwacht moment. Deze spontane actie moet beloond worden. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je het heel leuk vind dat hij dat doet of je kunt hem dit natuurlijk ook laten merken. Belangrijk is hierbij dat je blij bent met het gegeven moment! Zeg niet zoiets als: "Ik zou het fijn vinden als je dit vaker deed.", want dan wordt het direct weer paradoxaal. Als je consequent kleine spontane acties beloont, zal hij het vaker gaan doen, want iedereen vind het toch fijn om positieve feedback te krijgen. Zo zal hij je waarschijnlijk uit zichzelf vaker verrassen en is dit oprecht spontaan!

Ik wens je veel succes!
Jorinde

==

Ook een vraag voor onze Ze.nl psychologe Jorinde?
Mail naar redactie@ze.nl met als onderwerp 'psychologie'