Voetjes van de vloer in Burn the Floor

Vrije tijd door Madelon

Vrouwen in nette jurken en mannen in smoking sieren theater Carré woensdagavond. Het ouwelijke imago dat stijldansen bij sommige mensen nog steeds een beetje heeft, is af te zien aan het publiek: collega Esmée van Girlscene en ik trekken de gemiddelde leeftijd behoorlijk naar beneden. Toch heb ik, als fanatieke stijldanseres, onwijs veel zin in deze show. Het internationale dansgezelschap was in 2008 voor het laatst in de Nederlandse theaters te zien, en na alle positieve geluiden kon ik niet wachten om de show met eigen ogen te bekijken.

Want dat op ballroom- en latindansen misschien een wat stoffig publiek afkomt, betekent nog niet dat dat het ook ís: de dansers van Burn the Floor laten in iedere show weer zien dat deze dansvormen sexy, swingend en razendsnel kunnen zijn. Voor de dansleken onder ons: de crew van Burn the Floor bestaat uit achttien internationaal kampioenen in de ballroom- en latindansen, uit landen van over de hele wereld. Het mag dus duidelijk zijn dat Burn the Floor niet zomaar een dansvoorstelling is.

 


Als de lichten in Carré uit gaan, is meteen duidelijk dat de show begonnen is. Opzwepende latindeuntjes klinken door de speakers en een chacha wordt ingezet door de dansers, die her en der door de zaal in de spotlight verschijnen. In korte stukjes van maximaal een minuut zien we alle dansers, die ons zometeen twee uur zullen vermaken, op het podium voorbijkomen. De paren wisselen elkaar in rap tempo af, wat ervoor zorgt dat Burn the Floor meteen je aandacht vastpakt ? en die de komende twee uur niet meer loslaat.

Gedurende de eerste act worden swingende samba?s, snelle jives en ritmische quicksteps afgewisseld met rustige, mooie walsen en romantische rumba?s. De show bevat veel kledingwissels en daardoor ook ongelooflijk veel dynamiek. Mede dankzij de prachtige livemuziek en -zang is de show één spetterend geheel. De tweede act bevat wat meer passionele dansen als de tango en de paso doble (met de man als matador), maar ook gedurende deze helft komen vrijwel alle latindansen weer voorbij. De balans hiertussen is goed gevonden: de rustige dansen vullen de swingende goed aan.

 


De keren dat Floris en Natascha het podium betreden, klinkt een luid gejuich vanuit de zaal. Hoewel ik als danseres toch erg kritisch ben en aan de combinatie Burn the Floor met SYTYCD even moet wennen, moet ik toegeven dat het stel het op het podium super doet. De jonge dansers doen zeker niet onder voor de ballroomkampioenen, die naast ze op het podium staan.

Als afsluiting van de show heeft choreograaf Jason Gilkison gekozen voor een mix van de jive en de chacha, wat een spetterend eind oplevert. De grote groep dansers staat op een gegeven moment met z?n allen op het podium en het publiek kan niet anders dan keihard applaudisseren. Nog even krijgen de dansers een solomomentje voordat het doek valt, en gedurende de laatste vijf minuten van de show klinkt een oorverdovend gejuich en applaus. Ook van Esmée en mij, want wat zijn deze dansers goed!

 


In een show van twee uur heeft de crew van Burn the Floor ons op spetterende wijze meegenomen in de wereld van ballroom- en latindansen. Het ontbreekt ze werkelijk aan niets: techniek, show, choreografie, uitstraling, kleding, muziek... Alles is perfect. Bovendien is de avond uit óók genieten als je geen danser bent. Hou je van So You Think You Can Dance? Dan moet je zéker naar deze show ? totaal anders, maar veel gaver. Burn the Floor: een onwijze aanrader!


Burn the Floor staat nog tot en met 10 juli in Carré en in het najaar start hun landelijke tournee, die te zien zal zijn in theaters door heel Nederland. Ben jij erbij?

Fotocredit: Roy Beusker / Burnthefloor.com