Wat ruik je beestachtig lekker!

Media door Redactie Ze.nl

Zelf heb ik in mijn kindertijd ‘parfum’ gemaakt door bloempjes in een bakje met water te leggen. Even laten staan et voilá: mijn zelfgemaakt brouwseltje was klaar. En het rook heerlijk. Vanaf die tijd ben ik erbij gebleven dat parfum van bloemen wordt gemaakt - totdat ik laatst achter de daadwerkelijke herkomst kwam. Tot de jaren ’70 kwamen de vier meest gebruikte sensuele en warme geuren namelijk van... dieren. Ik viel stijl achterover toen ik las wat er van de dieren voor de parfumindustrie werd gebruikt.

Amber of ambergris
Waarschijnlijk denk je hierbij aan een lief paars bloempje dat hoog in de bergen zijn oorsprong vindt. Het heeft in ieder geval wel een heerlijk zoete en aardse geur. Maar helaas… Ambergris is een soort veredeld ‘glijmiddel’ uit de darmen van de potvis. Wanneer het beest te scherpe, niet te verteren voedsel eet, helpt het ambergris een handje om de doorgang wat soepeler en sneller te laten verlopen. Het wordt dus ook uitgepoept, tezamen met het voedsel. In de zee wordt het bewerkt door zon, zee en wind en na een tijd spoelt het aan op het strand, waar het zijn heerlijk zoete en aardse geur heeft aangenomen.


Estée Lauder Private Collection Amber Ylang Ylang, met amber en andere bijzondere extracten
De Bijenkorf, €54,00 voor 30 ml


Civet

Deze heerlijke geur komt van de civetkat. De kat gebruikt de geur om zijn territorium mee af te bakenen. De geur komt uit de anusklier - ik vraag me af welke zieke geest ooit op het idee is gekomen om even aan de anus van het beestje te snuffelen, maar goed - en er zijn twee manieren om de geur er uit te peuteren. Bij de eerste mogelijkheid leeft het beestje niet meer, de klier wordt dan zonder pardon verwijderd uit het lichaampje. Bij de tweede optie wordt het diertje dusdanig opgehangen dat het geen kant meer op kan. Daarna wordt de klier, zonder enige vorm van verdoving, leeggeschraapt. Gelukkig wordt deze échte geur vanaf 1998 niet meer gebruikt.


Versace Blonde, met onder andere oranje bloesem, narcis, anjer, civet en sandelhout
Parfumerie.nl, €39,95 voor 15 ml


Castor of castoreum
Deze wilde en leerachtige geur, die een beetje te vergelijken is met muskus, is te vinden in een klier tussen de anus en de geslachtsorganen van de bevers. Castor staat ook bekend onder de naam ‘bevergeil’.

Echt, ik begin me nu echt serieus af te vragen waarom ik ben begonnen met het schrijven van dit artikel. Gelukkig heb ik niet net een maaltijd op, want ik moet zeggen dat ik niet garant zou staan dat dat op zijn plaats zou blijven zitten.

Om even verder te gaan met de uitleg van de herkomst van Castoreum. De vacht van het beestje, de bever dus, wordt er heerlijk mee ingevet. Het dier wordt gejaagd om zijn pels. Castoreum is een nevenproduct die wordt ‘gewonnen’. De klieren worden verwijderd en gerookt of gedroogd in de zon om verrotting te voorkomen. Daarna wordt het verdund met alcohol om zijn fijne geur naar boven doen komen. Castoreum zit tegenwoordig niet meer in parfum, omdat het nogal prijzig is.


Yves Saint Laurent Opium, met onder andere mandarijn, kruidnagel, koreander, roos, mirre en castoreum
Parfumerie.nl, €67,50 voor 50 ml


Muskus

Muskus is het meest kostbare, dierlijke materiaal dat er bestaat. Givenchy, Hugo Boss en Calvin Klein gebruiken de geur veel, terwijl het nog kostbaarder is dan goud. Het goedje is eigenlijk een feromoon dat in de testikels van een mannelijk muskushert zit, hij gebruikt dit om het vrouwtje te verleiden. Ook het muskushert moet het leven laten voor het winnen van de klier. Nadat de klier is gedroogd in de zon (op een hete steen of in hete olie), is de roodbruine pasta die er in zat veranderd in een korrelachtig materiaal, de zogenaamde muskuskorrels. Als dit enorm verdund is, krijgt het zijn dierlijke, aardse en houtachtige geur. Het is zelfs te vergelijken met de geur van de huid van een baby.

Het muskushert is door zijn populariteit bijna uitgestorven. Er zijn andere dieren en planten die een muskusachtige geurtjes maken, bijvoorbeeld de muskusrat, de muskusschildpad, de muskusbloem en de muskuseend. Maar niets komt ook maar enigszins in de buurt van de geur van echte muskus van het muskushert, zelfs synthetisch is het bijna niet na te maken. Alles heeft het ‘net niet’-effect. Echte muskus is desondanks nog wel legaal en gecontroleerd te koop, maar daardoor blijft de illegale handel in muskus ook voortbestaan. Arm beestje!


Bulgari BLV II, met onder andere iris, jasmijn, noten van de Cistusbloem, benzoin en muskus
Parfumerie.nl, €39,95 voor 25 ml


Wist jij dat deze geurtjes zo'n oorsprong hadden? En wat is jouw favoriete geurtje?