Review: Gooische Vrouwen ? De film

Media door Madelon

Het verhaal
De film gaat verder waar we in de serie gebleven zijn. De levens van de vier Gooische dames lopen alles behalve soepel.

Net als in de serie wordt Martin Moreiro nog altijd afgeleid door vrouwelijk schoon. Terwijl hij druk is met het uitverkopen van zijn concert in de Amsterdam ArenA en het promoten van zijn nieuwe plaat, voelt Cheryl zich alleen. De seks is al weken ver te zoeken en er wordt bijna alleen nog ruzie gemaakt. Als Cheryl een borstvergroting voor haar verjaardag krijgt en Martin een andere vrouw niet kan weerstaan, is de ellende in huize Moreiro compleet.

Maar ook bij de rest van de Gooische dames overheerst verdriet en ellende. Claires wereld stort in als haar dochter Merel met haar gezin voor drie jaar naar Burkina Faso vertrekt, waardoor Claire haar kleinzoon Boy moet gaan missen. Roelien wordt door haar thuisfront niet gesteund in haar missie om de wereld te verbeteren. Als alle stress haar teveel wordt, slaat ze een invalide, bejaarde vrouw. Tot overmaat van ramp maakt Anouk de verkeerde zakelijke beslissingen én gaat Vlinder bij haar vader wonen omdat ze haar moeder een slet vindt.Als alle problemen steeds hoger oplaaien besluiten de vriendinnen op reis te gaan. Ze vertrekken naar Zuid-Frankrijk en volgen een cursus om zichzelf terug te vinden. De reis draait om één vraag: wat is belangrijk? Terwijl alles thuis in het honderd loopt en de mannen bekennen dat ze hun vrouwen toch wel missen, realiseren Cheryl, Claire, Roelien en Anouk zich dat vriendschap één van de dingen is waar het allemaal om draait.

En?

De gehele film heb ik met een grote glimlach, en soms met een brok in mijn keel van ontroering, gekeken. Drie woorden: gaat dat zien! De Gooische Vrouwen-film is alles wat je ervan verwacht. Ouderwets veel humor, het nodige drama, de vertrouwde hoofd- en bijrollen, en dat allemaal met het Gooische sausje dat we gewend zijn: alle ingrediënten voor de perfecte Gooische Vrouwen-film zijn aanwezig. Hulde voor regisseur Wil Koopman, die alles op een perfecte manier bij elkaar heeft weten te brengen.


  


Hier en daar is de film een beetje Sex and the City-achtig, vergelijkbaar met de eerste film die van de Amerikaanse serie uitkwam. Maar dan beter. Gooische Vrouwen gaat over echte, realistische problemen en laat zien dat het leven niet altijd perfect is. De meest hilarische rol is weggelegd voor Tante Cor, de tante van Martin, die bij haar neef inwoont om voor Remy te zorgen. Het tintje platte humor dat de film nodig had, voegt ze glansrijk toe. Ook de andere bijrollen (Loes Luca als zweverige cursusleidster, Monic Hendrickx als zakenvrouw met een alcoholprobleem, Koen Wauters als seksverslaafde zanger en René Froger als zichzelf) voegen veel toe aan de film. Bovendien treedt Dr. Rossi ook weer op als behulpzame psycholoog. Klap op de vuurpijl is het optreden van Martin Moreiro in de Amsterdam ArenA: de geweldige sfeer wordt prachtig weergegeven. Eén ding is zeker: je verlaat de bios met een grote glimlach op je gezicht.


Hoewel de reis die de dames maken niet het grootste deel van de film omvat en drama op een gegeven moment de overhand krijgt, is het een heerlijke film om te zien. Tijdens het kijken realiseer je je dat het eigenlijk allemaal maar om één ding gaat: liefde voor je naasten. We zijn allemaal mensen en iedereen maakt fouten, en dat is in deze film prachtig weergegeven. Cheryl, Claire, Roelien en Anouk handelen met problemen die jou en mij ook kunnen overkomen en gaan er op hun eigen manier mee om - precies zoals we van de dames gewend zijn.

Linda de Mol noemde de film een 'afscheidscadeautje', dus het is (helaas...) onwaarschijnlijk dat er nog een vervolg op komt. Toch blijf ik hopen, misschien tegen beter weten in, maar de Gooische Vrouwen hebben mijn hart gestolen! Good job, Linda!


Gooische Vrouwen draait vanaf 10 maart 2011 in de bioscopen.