Wat verwacht jij van een man?

Single & daten door Redactie Ze.nl

Vooral mijn hoogopgeleide vrijgezelle vriendinnen kunnen er wat van. Ze hebben een waslijst aan eisen en nemen geen genoegen met minder. Wanneer ze een online date hebben gehad, vertellen ze dat het heel gezellig was, maar dat hij allesbehalve potentieel relatiemateriaal is. "Maar als het zo gezellig was, waarom spreek je dan niet nog een keer af?" vroeg ik laatst aan vriendin E, die staat ingeschreven bij Relatieplanet. "Sorry, maar ik zie hem niet als de vader van mijn kinderen," zei ze. Of: "Hij heeft gewoon niet de kwaliteiten die ik in een man zoek, al hebben we wel een heel leuke tijd gehad." Op Valentijnsdag zijn de verwachtingen al helemaal hooggespannen. Ook bij de 'bezette' vrouwen. Zou hij iets leuks voor me gekocht hebben? Een ring?! Of in ieder geval een bosje rozen?

Natuurlijk mogen we best wat verwachten, maar soms loopt het de spuigaten uit, zonder dat we het zelf doorhebben. Het lijkt alsof de rollen tegenwoordig zijn omgedraaid: de vrouw heeft zo haar eisen en de man moet ze maar inwilligen. Als hij dat niet doet, kan 'ie het dak op. My way or the highway is de leus van goede vriendin K. Ze is vrijgezel, maar nu aan het daten met een man. Toen ik haar vroeg of ze hem iets wilde geven voor Valentijnsdag, zei ze: "Pff, hallo, hij moet mij maar iets geven!" Ze noemt zichzelf simpelweg ouderwets en hoopt met deze hard to get houding haar date aan te zetten tot jager. Meestal werkt haar tactiek: in eerste instantie rennen ze zich rot. Maar op een gegeven moment willen die mannen ook weleens iets terugzien. Ze zijn het zat om aan een lijntje te worden gehouden en steeds op hun knieën te moeten duiken. Vriendin K. ziet dat niet zo. Volgens haar houd je ze zo 'op hun tenen'. Worden ze daar niet een beetje moe van? Wie ben jij om ze op hun tenen te laten lopen? En moet je de teugels niet een beetje laten vieren? Want vaak haken ze bij K.  na een maandje of twee af. Nu moet je natuurlijk ook niet te happig zijn. Kennis L. laat zich meteen 'nemen' en staat geheel tot beschikking, lichamelijk en geestelijk, van elk mannelijk wezen wat hier op aarde rondloopt. Zij wordt door die houding helaas niet meer serieus genomen.

Hoe vinden we de gulden middenweg? Gewoon jezelf zijn, een beetje geven, een beetje nemen en niet zo krampachtig doen. Uiteraard moet je wel je grenzen stellen waar nodig is. Spelletjes spelen? Daar geloof ik niet meer in, al was ik zelf destijds een topspeler. Ik genoot van het spel, maar het bracht me nergens. En waarom zou je jezelf tot prinses op de erwt nomineren, terwijl jij ook niet perfect bent? Is het niet ook gewoon menselijk om je kwetsbare kant te laten zien? Waarom zou je hier bang voor zijn? De mannen die hierop afknappen ben je uiteindelijk toch liever kwijt dan rijk, dus door jezelf te zijn, open en eerlijk te zijn, kom je des te sneller bij je uiteindelijke droomman terecht. Die van mij komt net binnenlopen met, zie ik het goed? Een onverwacht mooie bos rozen.
 
Dit artikel is geschreven door Nathalie Driessen (36): (inmiddels) relatie-expert en auteur van het pas verschenen Handboek liefde & lust.

Ze.nl mag een aantal exemplaren van Handboek liefde & lust weggeven. Om kans te maken op een boek moet je onderstaande vraag juist beantwoorden.

De prijsvraag loopt tot en met 24 februari. Door mee te doen aan de winactie, meld je je automatisch aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van Ze.nl.