Lifestyle / Media
Media

CD: Adele - 21

Toen zij eind vorig jaar het nummer Rolling in the Deep uitbracht, was het duidelijk: Adele is terug! Het nummer werd een gigantische hit en stond weken op nummer 1 in onze hitlijsten. Deze eerste single is een goede voorbode voor de rest van het album 21. Een logisch gekozen naam: haar debuutalbum 19 bracht Adele Laurie Blue Adkins uit in 2008 toen zij 19 jaar oud was. Het album werd het best verkochte album van 2009 en behaalde vijf keer platina.

Ruim twee jaar en vele successen later komt Adele met een wat volwassener album. Op 21 staan nummers over verbroken liefdes en verlangen. Adele laat horen hoe veelzijdig zij als zangeres is door mooie soulvolle ballads in te zingen in verschillende registers; zo hoog hebben we haar nog niet eerder horen zingen. Ze is duidelijk aan het experimenteren geweest met haar prachtige stem en weet nummer na nummer te boeien. Van een ode aan een geliefde in Lovesong tot het hartbrekende Turning Tables, over een relatie die over is. Ook haar nieuwe single Set Fire In The Rain gaat vast weer een monsterhit te worden.


21
werd opgenomen in Malibu met producer Rick Rubin (bekend van Johnny Cash en  Red Hot Chilli Peppers) en in Londen met producer Paul Epworth (Bloc Party en Florence And The Machine). Op Bol.com staat te lezen dat Adele zich voor haar nieuwe album liet inspireren door artiesten als Wanda Jackson, Elbow, Mary J Blige, Tom Waits en Kanye West. De variatie in inspiratie is dan ook goed te horen op de cd. Elk nummer is qua sound net weer een beetje anders: Adele draait haar hand niet om voor een blues en dan weer wat meer pop, wat disco-gospel en dan weer een jazzy flow.

Niet eerder hoorde ik een cd voor het eerst met de gedachte: dit is steengoed. Haar nummers raken je, laten je keihard meeblèren en geven je ronduit kippenvel. Adele is een heldin en heeft op haar 22e al een niveau bereikt die weinigen kunnen overtreffen die soms wel twee keer zo oud zijn als zij. Ik kan dan ook niks bedenken wat een nadeel is aan haar nieuwe album. Behalve dan dat er 'maar' elf nummers op staan... We want more!

21
Adele
EAN: 0634904052027
Prijs: 14,99