Interview: Lucia heeft een eigen webshop

(Web)shops door Sara_M
"In 2010 liep ik binnen bij de KvK en na een uur vertrok ik met papieren, klaar om te starten!" Lucia Mooij (20) heeft een eigen webshop: Mooij Designs. Zij vertelt hoe ze haar shop gestart is en wat daarbij komt kijken.

 
Bijbaan
"Het idee om voor mezelf te beginnen heb ik eigenlijk altijd al gehad. Ik hou ervan om zelf te bepalen wat ik doe en hou helemaal niet van zo'n werksfeer waar één iemand de 'baas' is. Nu heb ik mijn eigen webshop met zelfgemaakte, vintage en Asian kleding en accessoires. Ook ben ik altijd al bezig geweest met mode: ik heb alle kledingstijlen zelf al eens uitgeprobeerd en ik heb veel kennis over stoffen door mijn opleiding Interieuradvisering en Ontwerpen. Mijn webshop is eigenlijk een leuk bijbaantje, zo moet je het zien. Ik hanteer lage prijzen en inkopen doe ik voorzichtig en niet in te grote aantallen. Op die manier loop ik minder risico's. Maar als er in de toekomst meer aanloop is, kan ik grotere inkooporders plaatsen en dus ook meer verdienen op een artikel."

Avondwerk
"Op dit moment is mijn bedrijf (nog) geen fulltime baan. Gelukkig maar: ik heb net mijn examens achter de rug en toen had ik het er echt niet bij kunnen hebben. Wel heb ik 's avonds mijn handen vol aan de webshop. Dan wil ik snel mijn bestellingen bij elkaar verpakken, zodat ik ze de volgende dag meteen kan opsturen. En de administratie is ook een hoop werk, daar heb ik me echt op verkeken. Verder ben ik nu bezig met het opzetten van een portfolio met daarin mijn interieurontwerpen en adviezen. Ik heb tenslotte niet voor niets vier jaar gestudeerd!" 
Weet wat je wilt

"Wees niet bang om het (een webshop beginnen) gewoon te doen! Zelf ben ik nooit bang geweest om de stap te nemen, maar ik kan me voorstellen dat iemand het best spannend vindt. Verder moet je, voordat je überhaupt nadenkt over een Kamer van Koophandel-registratie, je plan goed in je hoofd hebben, of liever nog uitgewerkt op papier. Ik hoefde geen geld te lenen, dus ik kon eigenlijk vrij snel aan de bak. Heb je wel financiering nodig, maak dan een ondernemingsplan. Verder is het heel handig als je iemand kent die kan boekhouden. Die kan je dan helpen met de opzet en voor je jaaropgaven. Maar een beetje lef is toch wel het belangrijkst: niet bang zijn, gewoon doen!"

Netwerken
"Het is natuurlijk allemaal nieuw, en je weet nog niet alles. Maar veel mensen zullen bereid zijn je te helpen. Daarnaast moet je lef tonen, mailen naar andere websites, verschillende leveranciers zoeken, noem maar op. Netwerken is het sleutelwoord en dat betekent veel bellen, mailen en afspraken plannen. Daardoor krijg je dan ook steeds meer opdrachten, en dat is natuurlijk wat het leuk maakt om voor jezelf te werken."

Ben je benieuwd geworden naar Lucia en haar webshop? Kijk dan eens op www.MooijDesigns.nl.

Heb jij ook een eigen webshop of zou je er wel één willen starten?