Liefde is blind: Minder mooi dan we denken

Relaties door Jikke
Die roze bril maakt ons blind voor fysieke imperfecties van onze lover. We zullen hem ondanks zijn bierbuikje nog steeds een hunk vinden; als onze billen een beetje flubberen, vindt hij ons nog steeds onweerstaanbaar mooi.

Je bent smoorverliefd op je vriendje. Hij de mooiste jongen ter wereld: zijn ogen zijn om in weg te dromen en zijn lach? Oh! Dat hij een kromme neus of grote oren heeft, zie je niet: je vindt hem nog even gorgeous als altijd. Laat een aantal onbekenden zijn foto zien en zij zullen hem waarschijnlijk veel minder knap vinden.
 
De positieve illusie
Dit verschijnsel heeft zelfs een naam gekregen: de positieve illusie. Deze naam is voortgekomen uit een onderzoek onder zeventig stelletjes. Ze moesten de foto?s van hun partners een cijfer geven. Er was ook een jury (bestaande uit willekeurige mensen) die foto?s van iedere deelnemer aan het onderzoek beoordeelden.
 
En wat bleek? Stelletjes vinden hun partner er beter uitzien dan hij werkelijk doet. Uit een ander zoek was al naar voren gekomen dat geliefden elkaar liever en slimmer vinden dan ze zijn. Liefde maakt dus blind op meerdere vlakken.


 
Bril af
Stel je voor dat die roze bril even afgaat en je ineens een negatief punt ontdekt? Dan kun je twee dingen doen: in paniek raken en bang zijn dat je misschien toch niet de juiste hebt gevonden of het met een korreltje zout nemen en je concentreren op de positieve dingen. En dat laatste is waarom de positieve illusie zo goed kan zijn voor een relatie. Het geeft een gevoel van veiligheid. We hemelen liever de goede kanten op en vegen de negatieve kanten liever onder een matje.
 
Je kunt ook op een dag wakker worden en van je roze wolken af vallen omdat je de man naast je helemaal niet kent. De positieve illusie was zo ver verwijderd van de werkelijkheid, dat je blij bent zijn naam nog te weten. Of misschien zie je niet in dat je relatie geen rozegeur en maneschijn meer is omdat je de negatieve kanten zo minimaliseert, waardoor je in een ongelukkige relatie blijft.
 
Heb jij een roze bril op?