Lifestyle / Columns
Columns

Mensen die áltijd ziek zijn

Ik heb een jongen op mijn Hyves en ik ben uiterst alert op zijn WWW's. De reden dat hij mij zo is opgevallen, is dat deze jongen zijn gehele hyveslijst voortdurend op onsmakelijke manier op de hoogte stelt van zijn lichamelijke toestand. 

Nee, niet in de zin van 'ik heb nu een boner'; maar wel continu met berichten dat hij ziek is. En dat echt al maandenlang; vrijwel wekelijks.

Hier een opsomming van zijn geklaag:

  • Ik heb net weer zitten nekken.
  • M'n maaginhoud geleegd, bleeeh.
  • Ik ben zo beroerd, kan niks binnenhouden.
  • Pfoe, net keihard over m'n gier gegaan.
  • Ik wist niet dat kotsen zo'n pijn kon doen.
  • De hele pot zit weer vol.

Toen ik het volgende bericht las, ging mijn verbeelding met me aan de haal:

  • Toch maar naar m'n werk gegaan.

Ik bedacht me dat deze jongen waarschijnlijk helemaal niet ziek is op de momenten dat hij dat zegt. Hij móet gewoon wel een ontzettende schijthekel hebben aan zijn werk. Aangezien hij een tijdje geleden al zijn collega's dwangmatig heeft toegevoegd, kan hij ze nu op 'subtiele' wijze laten weten dat er weer een ziekmelding aan zit te komen. En maar hopen dat iedereen medelijden met hem heeft.

Mijn vermoedens werden bevestigd toen hij die middag zijn WWW vernieuwde.

  • Ziek naar huis gegaan. Net weer mijn lijf leeggekotst.

Ziek, of gewoon graag slachtoffer?
Zelfs al valt hij onder de categorie te scharen van 'extreem', kennen we allemaal wel van die mensen die altijd ziek, zwak en misselijk zijn. Ieder griepvirus dat mogelijk door de lucht dwarrelt, weet hen te vinden. Geen buikgriep gaat aan hen voorbij. En och jee, net als je al een week geen klacht gehoord hebt, bellen ze af vanwege een intense migraine aanval. Het is doodvermoeiend, met name omdat ik hen ervan verdenk gewoon het slachtoffer uit te willen hangen. Heerlijk om te voelen dat mensen zich om je bekommeren, om vrijuit op de bank te mogen hangen terwijl er een thee met honing voor je gezet wordt. Maar hoe kun je het aan jezelf verantwoorden dat je collega's weer met extra werk worden opgezadeld, omdat jij wat last hebt van je keel en strepsils niet lijken te helpen? Ik vind het onbegrijpelijk.

Altijd ziek: een signaal!
Ik denk dan ook dat een hoog ziekteverzuim altijd een oorzaak heeft. Onvrede over het werk, faalangst of andere persoonlijke problemen. Problemen die je aan moet gaan, in plaats van je ervan af te wenden door je ziek te melden. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen aandeel, kun je de problemen oplossen. En alleen zo krijg je het voor elkaar dat je weer met plezier naar je werk gaat. Met of zonder snotneus.

Ben jij vaak ziek, of juist niet? En hoe kijk jij naar mensen die altijd wel 'wat' hebben?