Review: One Day

Media door Jikke
Nadat Emma en Dexter de nacht met elkaar hebben doorgebracht, worden hun levens gevolgd. Twintig jaar lang zien we op 15 juli hoe het met hen gaat en hoe hun levens met elkaar verwikkeld zijn. Dat is One Day.
 
One Day is een film over vriendschap en liefde. Maar ook over geluk, verdriet, jezelf vinden (of kwijt zijn), volwassen worden (maar stiekem altijd een beetje kind blijven) en al die andere dingen die op je pad komen in het leven.
 
Het verhaal
Een feestbeest en een ambitieuze, idealistische jonge vrouw. Hoewel je niet zou verwachten dat zij een hechte vriendschap hebben, is het Dexter Mayhem (Jim Sturgess) en Emma Morley (Anne Hathaway) toch overkomen. Op de avond van hun afstuderen belanden ze samen in bed (maar er gebeurt niets), waarna hun wegen voor altijd lijken te scheiden.
 
Maar in de twintig jaren daarna blijft hun vriendschap ? al hangt deze soms aan een zijden draadje ? toch bestaan. Hun leven en de liefde blijven onverwachte wendingen nemen, tot ze erachter komen dat hetgeen waar ze naar op zoek waren, al die tijd al voor hun neus lag. Maar die ene dag in 1988 verandert alles?
 
En?
Stiekem ging ik niet helemaal neutraal de zaal in. Het boek zat zelfs in mijn tas ? ik was op de helft. De sfeer had ik dus al goed te pakken.
 
Anne Hathaway weet het karakter van Emma op een guitige manier neer te zetten. De Amerikaanse actrice kruipt zelfs zo goed in de huid van haar personage, dat ze probeert om haar accent zo Brits mogelijk te laten lijken. Dat dit niet altijd helemaal authentiek klinkt, is jammer. Maar de rest van haar performance maakt dit meer dan goed. Eerst zien we haar de kwetsbare student Emma spelen, later een zelfstandige vrouw. Anne zit goed in haar rol en groeit met haar personage mee. Ook lijkt Emma?s droge humor geen probleem te zijn voor Anne. Keer op keer krijgt ze me aan het lachen.


 
Jim Sturgess kan er ook wat van. Zijn karakter is een beetje het stereotype losbol/feestbeest/charmeur dat er een potje van maakt. Je kunt je ogen niet van deze prince charming afhouden. Terwijl je ziet hoe fout hij is, tuin je er zelfs als kijker in. Ach, wat is hij mooi?
 
Maar wat vind ik nu echt van de film? Ik moet zeggen dat ik blij verrast ben. Ik zou One Day niet echt een mannenfilm noemen, maar ook zeker geen zoetsappige meisjesfilm. De vriendschap tussen Dex en Em is overduidelijk en er is ook zeker een romantische spanning aanwezig, maar de film gaat over veel meer dan dat. Over al die dingen die wij ook in ons dagelijks leven tegenkomen: twijfel, onzekerheid, verwarring. Over keuzes maken en dus ook over fouten maken. Over verdriet en vreugde. Over? het leven. Dat klinkt soms heel zwaar, maar One Day is dat zeker niet. De film is wel heel eerlijk en dat levert soms emotionele momenten op, maar ik heb ook veel gelachen om die ongemakkelijke momenten en heerlijk gevatte opmerkingen.


 
De feel van de film is fijn en vertrouwd, alsof je Dex en Em al jaren kent. Het is een film om lekker bij weg te dromen en van te genieten. Het is een film die ik iedereen (vrouw èn man) aan zou raden.

One Day is vanaf 6 oktober in de bioscoop te zien.