Schapelle Corby: Onschuldig gevangen op Bali

Media door Esther
Schapelle Corby is een Australische vrouw die al sinds 2005 onschuldig vast zit in een Balinese gevangenis. Inmiddels zes jaar later zit Schapelle nog steeds vast. Hoe dit onrecht kon gebeuren? Je leest het in haar boek.

"Het leven gaf me geen enkele waarschuwing dat het een radicale wending zou gaan nemen. Mijn bestaan was zo normaal dat ik geen benul had van wat er in het verschiet lag."

Nog eenmaal op vakantie

In 2004 besluit Schapelle als 27-jarige op vakantie te gaan met een aantal vrienden. Naar Bali, zodat ze lekker van de zon kan genieten en weer eens kan bodyboarden, haar grote hobby. De reden van de reis is om nog één keer goed te ontspannen en op te laden voor ze terugkeert naar Australië om haar vader te verzorgen, die kort daarvoor de diagnose kanker heeft gekregen. Schapelle wil haar vader tot het einde helpen en op een korte vakantie voordat ze zich aan die taak wijdt.


Kapotte tas

Eenmaal geland op Bali loopt de vriendengroep naar de bagagecarousel om hun spullen op te halen. Haar koffer heeft Schapelle al snel gevonden, maar haar bodyboardtas komt niet direct. Als ze hem een paar minuten later aan ziet komen, loopt ze erop af en ziet ze dat het handvat kapot is gesneden. Al worstelend met de tas loopt ze naar de balie van de douane, waar een douanebeambte aan haar broer vraagt of de tas aan hem toebehoort.

"Ik was heel opgewekt en me er niet van bewust dat mijn leven in een paar seconden in een hel zou veranderen. Vrolijk tilde ik de tas van de vloer en zette hem op de balie met de woorden: ?Nee, hij is van mij. Alstublieft...? Bijna op datzelfde moment ritste ik de tas open. Hij vroeg het me niet, ik deed het gewoon. Het ging allemaal snel, want ik had niets te verbergen."

Wat Schapelle niet weet is dat dit haar laatste seconden van vrijheid zullen zijn.

"Het viel me op dat de dubbele rits van de tas naar het midden was dichtgetrokken, wat me verbaasde omdat ik hem altijd naar links dichtritste. Het kwam niet bij me op dat iemand iets ín de tas had kunnen stoppen. Misschien aarzelde ik even toen de ritsen me opvielen, maar het ging nog steeds heel snel. Toen ik mijn bodyboardtas openmaakte, schrok ik doordat ik iets zag wat ik er niet in had gedaan. 'Wat?' Ik deed een stapje naar achteren. Mijn hart hield op met slaan. Op dat moment stopte de tijd."

4,2 kilo drugs
Er blijkt 4,2 kilo marihuana in de bodyboardtas van Schapelle te zitten. Vanaf dat moment is het één grote chaos. Schapelle wordt meegenomen door de Balinese politie die het niet zo nauw blijkt te nemen met alle regels rondom bewijsmateriaal. Zonder handschoenen graaien ze in de zak marihuana en de politie deinst er niet voor terug om foto?s te maken met hun mobieltje om de benarde positie van Schapelle vast te leggen.

Uiteindelijk blijkt dat de Balinese politie Schapelle wil gebruiken om zo aan de wereld te tonen dat er met Bali niet te spotten valt en dat ze westerse drugstoeristen hard zullen veroordelen.


Smerige gevangenis

Schapelle belandt in de Kerokoban-gevangenis op Bali, in een ontzettend smerige cel. Deze deelt ze ook nog eens met vijftien andere vrouwen. Om half vijf gaan de bewakers naar huis met de sleutels van alle cellen. Daarna is het hopen dat er niets geks gebeurt en dat er geen brand uitbreekt, anders zitten ze als ratten in de val.

Land van herkomst
Schapelle heeft tijdens haar hele proces gesmeekt om de drugs, die in de tas werd gevonden, te laten testen op het land van herkomst. Daarmee zou haar onschuld bewezen kunnen worden. Dit werd geweigerd door de Balinese politie.

Twintig jaar cel
En zo gebeurt het dat Schapelle, na een loodzwaar proces waarbij ze continu expres aan de paparazzi wordt blootgesteld, tot een celstraf van twintig jaar wordt veroordeeld. Twintig jaar in dezelfde smerige Kerokoban-gevangenis. Dit zou al onmenselijk zijn voor iemand die wél schuldig is aan een soortgelijk vergrijp, maar voor iemand die onschuldig is, is dit onbeschrijflijk. Haar kans om een leuke man te ontmoeten, te trouwen en kinderen te krijgen zijn haar ontnomen. Schapelle zal eind veertig zijn als ze wordt vrijgelaten. Haar vader is inmiddels gestorven; de zorg voor hem die ze zo graag op zich had willen nemen, heeft ze nooit kunnen geven.

Naast het boek wil ik ook het adres van Schapelle met jullie delen. Het is voor iedereen die haar een hart onder de riem wil steken:

Schapelle Corby
Kerokoban Jail
Jalan Tangkuban Perahu
Kerokoban
Denpasar 80117, Bali
Indonesië

Wil je het schokkende verhaal van Schapelle Corby zelf lezen?

Bali Bajes
Schapelle Corby
ISBN: 9022553272
Prijs: ?12,50
Uitgever: Boekerij