Lifestyle / Reizen
Reizen

Je lichaam en geest ontgiften op Bali

Wie denkt aan Bali denkt vaak aan hagelwitte stranden en ultiem ontspannen. Maar het eiland is ook uitermate geschikt om je gezondheid en vitaliteit een boost te geven. Ik vertel je de schoonheidsgeheimen van Bali.

Overal waar je heengaat zijn verschillende soorten verse vruchtensappen te krijgen, bestaat het ontbijt vaak uit een bord vol vers fruit en bovendien kent Bali talloze spa?s en massagesalons. Eén van de plaatsen waar dit allemaal mogelijk is is Ubud, een van origine kunstenaarsdorp in het centrum van Bali. Ubud is afgeleid van het Balinese woord ubad, wat medicijn betekent.


Purity Retreat, for the Mind, Body and Soul
Een klein halfuurtje lopen vanaf het bruisende en culturele centrum van Ubud bevindt zich retreat centrum Kumara, thuisbasis voor het 6-daagse ?Purity Retreat? (onderdeel van Oneworld Retreats), goed voor het zuiveren van lichaam én geest. Zo wordt er onder andere een bezoek gebracht aan een purificatie ceremonie in het heilige water van de Tirta Empul tempel en een traditionele Balinese ?healer?. Als er niets op het programma staat kunnen de gasten gebruik maken van diverse spa-faciliteiten. Het retreat wordt geleid door de Australische Natalie Bondine, specialiste op het gebied van detoxificatie.
   

Yoga
Elke ochtend begint met een yoga- of meditatiesessie. Op woensdagochtend gebeurt deze sessie op een wel heel speciale plek: aan de voet van de vulkaan Gunung Batur. Hier moet je echter wel wat voor over hebben. Al om 04.30 gaat de wekker (en dat op ?vakantie?!), een halfuurtje later vertrekken we richting Kintamani. Eenmaal aangekomen op de plek waar de yogales plaatsvindt, zien we geen hand voor ogen. Het is nog donker, koud en behoorlijk mistig. Dan worden de matjes uitgespreid en de spieren losgemaakt. We zijn ongeveer een halfuurtje bezig als de eerste zonnestralen tevoorschijn komen en het uitzicht langzaam zichtbaar wordt. En het is werkelijk adembenemend! Deze bijzondere ochtend wordt afgesloten met een licht ontbijt en een prachtige fietstocht terug naar Ubud door de rijstvelden à la Julia Roberts in Eat, Pray, Love.

 
Raw food

De maaltijden in het retreat worden bereid met rauwe of living ingrediënten. Living foods staat voor voedsel dat de (mentale) energie verhoogt en zorgt voor spiritueel bewustzijn en een positieve kijk op het leven. Living foods betekent veel groenten en fruit, zaden, noten en verse sappen. ?Raw foodies? geloven dat als je voedsel niet hoger dan 48 °C verhit, de vitaminen, mineralen en enzymen beter bewaard blijven. Nog een ander opvallend voordeel van dit dieet: ondanks vele uren blootstelling aan de zon is nog niemand in het retreat verbrand. De antioxidanten uit de grote hoeveelheden fruit en groenten dienen namelijk als een natuurlijke antizonnebrand! Sommige gasten uit het retreat zijn al bekend met de rauwe keuken, voor anderen is het nieuw, maar dat is geen probleem. Op het programma staan namelijk ook raw food demonstraties en workshops. Zo laat Natalie zien hoe je van bijvoorbeeld wortel plantaardige noodles kunt maken en leert ze ons het recept van een heerlijke rauwe spinaziequiche.

                              
Meditatie
Ubud kent vele biologische en raw food restaurants, zoals Bali Buddha in Ubud centrum, Sari Organik (op een prachtige locatie middenin de rijstvelden) of Fivelements. In het laatstgenoemde bezoek ik een ?sacred sound meditation?. Ditmaal geen ingewikkelde poses of moeilijke evenwichtsoefeningen, maar een meditatie gebaseerd op geluid waarbij je op je rug kunt liggen luisteren. Live muziek is er van het duo Edo & Jo, en hun stemmen en mantra?s werken super relaxend. Na deze ?inspanning? is het tijd voor een goede maaltijd. Ook hier weer een rauwe/living foods keuken. Ik kies voor de rauwe gado gado (lokale biologische knolgroenten, taugé, alfalfa en paprika gerold in witte kool, geserveerd met zelfgemaakte gekruide cashewnotensaus). Om je vingers bij af te likken!


Chocolade
Een van de ?superfoods? geroemd onder vele raw foodies is rauwe cacao. Onbewerkte cacao is een natuurlijke bron voor magnesium (voor een gezond en gelukkig hart) en zit vol met antioxidanten. De cacao kun je gebruiken voor in smoothies of zoete gerechten, zoals rauwe chocolademousse. Ongeveer een uurtje rijden vanaf Ubud bevindt zich de chocoladefabriek van Big Tree Farms, waar ze rauwe cacao produceren. De fabriek is volledig gebouwd van bamboe. Ik word rondgeleid door Wawan Darmawan van de sales afdeling. Hij vertelt me dat hij zijn dagen standaard begint met een kopje warme chocolade. ?Het geeft me dezelfde energie als bij koffie, maar dan zonder de trillerige handen. Bovendien is het een stuk gezonder!? De producten van de fabriek worden door hunzelf dan ook wel liefkozend ?food of the Gods from the Island of the Gods? genoemd.
     
Oftewel, Bali is dé plek om eens goed te ontgiften van alle stress en afvalstoffen die het dagelijks leven met zich meebrengt. En dat je daarbij ongegeneerd grote hoeveelheden (rauwe) chocolade kunt eten omdat het zo gezond is, is toch bijna te mooi om waar te zijn?

Dit artikel is geschreven door Annet Bos.