Lifestyle / Media
Media

Frustrerend: verificatiecodes ontcijferen

Een online formulier invullen is vaak zo gepiept. Maar vlak voordat je op de 'verzendknop' kunt drukken, is hij daar: de verificatiecode. En die is helaas lang niet altijd even gemakkelijk te ontcijferen!

Verificatiecode: wat is dat?
De verificatiecode controleert dat er geen spam-accounts aangemaakt worden bij verschillende online formulieren. Je hebt er vast weleens mee te maken gehad. Denk je dat je alle vakjes van het formulier netjes hebt ingevuld, krijg je nog te maken met de verificatiecode. Dan moet je een aantal cijfers of letters ontcijferen en typen in het daarvoor bestemde vakje. Het klinkt natuurlijk alsof het kinderspel is, maar helaas is het lastiger dan je denkt!

Twijfels
In de praktijk is namelijk te merken dat je te maken krijgt met twijfels. 'Huh? Welke letter is dit?' Zo komt het namelijk echt weleens voor dat het stokje van de 'P' aan de onderkant wegzakt, waardoor je je afvraagt of het wel echt een 'P' is. Of je krijgt bijvoorbeeld te maken met het dilemma 'I'. Is het een 'L', een hoofdletter 'i' of een '1'? Of het is niet helemaal duidelijk of je met een '0' of een 'o' te maken hebt. Daarnaast laten ze je worstelen met hoofdletters en zijn, voor de die-hard puzzelfreaks onder ons, sommige letters gluiperig verstopt achter anderen.

Pure inzet
Het kan dus best wel voorkomen dat je je met man en macht in moet zetten om een code netjes in te voeren. Je krijgt te maken met bovenstaande twijfels en met het zweet op je voorhoofd zorg je er uiteindelijk voor dat het lukt. Als je vervolgens trots klikt op het 'verzend'-knopje, laat je browser je even in de waan dat alles goed is. Maar nee: de verificatiecode is niet goed ingevuld en je zult dus echt nog een keer moeten!

Enkele voorbeelden
Om dit artikel nog even kracht bij te zetten en om mezelf er stiekem van te overtuigen dat ik geen complete retard ben, heb ik voor jullie een paar screenshots gemaakt. We gaan een leuke quiz doen. Ik laat de code?s zien en jullie raden welke letters en/of cijfers er staan. Oké? Komt 'ie!

Nou? Wat is dat meest linkse groene frutsel?  En helemaal rechts, wat gebeurt daar?

Over het algemeen is dit nog een mooie, met z?n gezellige wolkjes op de achtergrond. Maar wat is dat groene ding wat voorbij de K zweeft?

Dit is typisch zo'n code waar je even goed voor moet gaan zitten. Hartstikke onhandig ook dat er voor een blauwe, chaotische achtergrond is gekozen. Als je weet wat de eerste twee tekens zijn: gefeliciteerd!

Weer zo'n code met de gecombineerde letter. Wat is er met de 'm' aan de rechterkant gebeurd? Wie is zijn vriendje?

En als afsluiter eentje zonder kekke achtergrond, maar daardoor niet opeens een stuk makkelijker. Bij het zien van dit mormel vraag ik mij een aantal dingen af:
1. Waarom zo veel letters?
2. Is dat ding naast de eerste 'o' een 'i' of een 'r'?
3. Wat is dat ding tussen de 'e' en 'o' op het eind dan?


En? Hoe heb jij het er vanaf gebracht? Viel het mee, of viel het tegen? En heb je doorgaans ook zo'n last van de verificatiecodes?