Tips voor veilig online shoppen

Media door Janneke
Het is weer zover: je maandelijkse hysterische drang om alle webshops leeg te kopen. Schoenen en fijne make-upjes, werkelijk alles gaat het ?winkelmandje? in. Maar pas je wel op?! Online shoppen kan namelijk tricky zijn. Ze.nl geeft je tips!

Nu de koude maanden er weer aankomen is online shoppen een uitkomst. Vanuit je bank, gehuld in comfy joggingspak en warme pantoffels, zet jij al jouw favoriete items op je electronische verlanglijstje. Na een middag snuffelen op het net besluit je op ?betalen? te drukken. Heerlijk: jouw aankopen zijn onderweg!


Shoppen op internet is leuk, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Wie weet valt het leuke jurkje, dat je besteld hebt, nooit bij jou op de deurmat. En dat wil je natuurlijk niet. Daarom hier wat handige tips!

  1. Zorg er allereerst voor dat je gewoon lekker vanaf je eigen laptop of computer online gaat shoppen. Gebruik dus nooit een publieke computer, zelfs geen wireless netwerk om betalingen mee te doen. Het gebruik hiervan maakt het voor een hacker erg gemakkelijk om je account en login-gegevens te bemachtigen.
     
  2. Ben je van plan iets te kopen bij een ietwat onbekende webwinkel, check dan van te voren of de webshop een keurmerk heeft, zoals Thuiswinkelwaarborg of Webshop Keurmerk. Als dit het geval is, dan ben je ervan verzekerd dat jouw aankoop in ieder geval bij jou thuis wordt geleverd.

        
     
  3. Ook een handige manier om te kijken of je veilig online shopt is door het volgende te checken: bij het afrekenen moet het webadres beginnen met ?https://?. Is dit het geval, dan is de internetverbinding beveiligd. De versleuteling wordt ook met een slotje in de browser weergegeven.
     
  4. Moet je voor de webshop een account aanmaken? Geef dan nooit meer informatie dan nodig. Zodra ze om sofinummers en andere zeer persoonlijke dingen gaan vragen, vertrouw het dan niet! Lees ook altijd de privacyvoorwaarden op de site goed door.
     
  5. Houd rekening met verborgen extra kosten die de prijs van je aankoop soms een stuk onaangenamer kunnen maken. Let er bijvoorbeeld op, wanneer je iets uit het buitenland bestelt, dat het zomaar kan zijn dat er nog extra kosten bovenop komen (van belastingen).
     
  6. De veiligste manier om te betalen is met iDeal: hier betaal je gewoon vanuit je eigen bank. Voor aankopen in buitenlandse webwinkels kan de creditcard (dit alleen als je de site vertrouwt!) of PayPal worden gebruikt.
     
  7. Ben je klaar met bestellen? Log dan altijd uit, voordat je de browser sluit. Op deze manier ben je er zeker van dat niemand misbruik kan maken van jouw account.

Phishing

Misschien heb je het weleens gehad: je ontvangt een mailtje van je bank met een link en de vraag of je enkele gegevens wilt controleren. Je besluit dit te doen en typt jouw gebruikersnaam en wachtwoord in op de inlogpagina. Niets aan het handje denk je. Maar grote kans dat je slachtoffer bent geworden van phishing, en dat de mail en inlogpagina nep waren!

De crimineel die dit op zijn geweten heeft, kan met jouw naam en wachtwoord inloggen bij jouw bank en kan vervolgens zelf lekker online gaan shoppen. Wil jij meer weten over phishing of ben jij zelf slachtoffer geworden, lees er dan meer over op de site!

Hoe voorzichtig ben jij met online shoppen?