Review: The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1

Media door Lindsay
 
Twilight, you love it or hate it. Feit blijft dat er door fans, liefkozend Twihards gedoopt, lang is uitgekeken naar de verfilming van het laatste boek uit The Twilight Saga. Breaking Dawn ? Part 1 is de eerste verfilming van het laatste boek. 
 
PAS OP: deze recensie bevat spoilers!
 
Het verhaal
Mensenmeisje Bella Swan en vampier Edward Cullen stappen na verschillende levensbedreigende situaties eindelijk in het huwelijksbootje. Het huwelijk was Edwards voorwaarde om Bella ook tot vampier te maken. Want tot de dood ons scheidt, is voor Bella te kort. Forever is only the beginning, aldus de ondertitel van de film.
 
Na een prachtig huwelijk volgt de honeymoon. Op een tropisch eiland gunt Edward zijn Bella haar de huwelijksnacht die ze als mens verdient. Voor beiden is het hun eerste keer en aangezien Edward een vampier is, denken ze niet na over de eventuele gevolgen van unsafe sex. Het bed wordt letterlijk afgebroken en moe maar voldaan vallen de twee newlyweds in elkaars armen in slaap.
 
De twee genieten van uitstapjes, elkaar en het prachtige eiland, tot Bella ontdekt dat ze overtijd is. Maar, zwanger van een vampier, dat kan toch helemaal niet? Na een telefoontje met Carlisle, Edwards vader en bovendien dokter, blijkt echter dat dit toch niet uitgesloten is. Ze staken direct hun huwelijksreis en keren terug naar Forks. 
 
Het onmogelijke blijkt toch waar: Bella is zwanger en de baby in haar groeit snel. Of dit een mensenbaby of vampier zal worden, wordt niet duidelijk door echo?s of onderzoek. Wel put de baby Bella ontzettend uit en het lijkt erop dat ze de bevalling niet zal overleven, mocht ze überhaupt zover komen.
 
De weerwolven zien de gezinsuitbreiding niet zitten en verbreken hun verdrag met de vampieren. De baby zou een gevaar voor het dorp zijn en Jacob, weerwolf en heimelijk verliefd op Bella, staat niet toe haar te verliezen door een snelgroeiende bloedzuiger. De onderlinge verhoudingen staan op scherp en er volgt een onvermijdelijke confrontatie.
 
 
Bella zelf is vastberaden: ze houdt de baby. Sterk vermagerd en verzwakt gelooft ze dat de baby haar geen kwaad zal doen en na haar bevalling wil ze direct tot vampier gemaakt worden. De bevalling is zwaar, maar de baby komt gezond ter wereld. Met Bella gaat het veel minder goed... Edward injecteert zijn vampier-gif direct in haar hart en bijt haar. Maar is dit genoeg? 
 
En?
Als je niets met Twilight of vampieren hebt, zul je Breaking Dawn ? Part 1 ook niet waarderen. Maar als je de boeken gelezen hebt of de voorgaande delen ook hebt gezien, dan ben je natuurlijk reuze benieuwd naar de film! Ik vind Breaking Dawn tot dusver erg geslaagd. Het huwelijk, de honeymoon en de komst van de baby: hier hebben Twihards lang naar uitgekeken!
 
Breaking Dawn ? Part 1 is volwassen en heftig. Zeker de zware bevalling zal voor jongere kijkertjes behoorlijk intens zijn. De film volgt niet altijd het boek, wat ik prettig vind want zo blijft er ook voor de lezers nog een verrassingselement. Een must-see dus, natuurlijk ook voor de mooie heren (Robert Pattinson en Taylor Lautner) in de film.
 
Het enige nadeel is dat we nu opnieuw een jaar moeten wachten. Breaking Dawn ? Part 2 staat voor november 2012 op de planning.

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 is vanaf 16 november te zien in de Nederlandse bioscopen. Ga jij 'm zien?