Gezocht: recepten voor het kerstdiner!

Columns door Jamura
Jaja, lieve kerstkindertjes: het is weer zover! De altijd (verplicht) gezellige kerstdagen komen eraan. Dat betekent: donkere dagen, duizenden lichtjes door de stad en oude vertrouwde kerstmeebrullers. Ik zeg: vanaf nu SkyRadio!

Ieder jaar weer vraag ik het me af: 'Ben ik nou echt de enige die nog altijd vrolijk wordt van All I want for Christmas en die stiekem nog steeds als een jong en naïef meisje wegdroomt bij de videoclip van Last Christmas?' Zeg nou eerlijk: zo'n n WHAM-kerstdiner in een blokhut, omringd door sneeuw en vrienden is toch de ultieme, perfecte Kerst?! Willen we dat dan niet allemaal?

Helemaal klaar voor de kerstdagen
Van mij mag dat sinterklaascircus op de boot terug naar Spanje worden gestuurd. Die ouwe zak heeft werkelijk al jaren niks voor me meegenomen en me meenemen naar Spanje doet hij ook al niet. Waardeloos dus.

Kom maar op met Driving home for Christmas, een dik pak sneeuw en die kerstboom! Ik kan er dit jaar niet vroeg genoeg mee beginnen. Vanaf november luister ik weer naar My favourites for Christmas en ik ben van plan om in de eerste week van december een boom aan te schaffen. Mijn kerstcadeautjes heb ik in het laatste weekend van november gescoord, dus nu rest mij alleen nog de taak ze allemaal in te pakken en me eens te verdiepen in makkelijke, verantwoorde en vooral waanzinnig lekkere gerechtjes voor Het Feestmaal. En dát is waar de ellende begint, in die verdomde keuken.   

Hamburgers & spaghetti als feestmaal?
Eerste kerstdag ben ik gezegend met de culinaire toverpraktijken van mijn moeder en haar vriend, dus dat zit wel snor. Maar tweede kerstdag hebben vriendinlief en ik besloten om voor onze vrienden te koken, want dat kan als je alle vier vrijgezel bent: dan heb je geen verplichte etentjes bij de ?koude kant? en is die tweede kerstdag een geschenk uit de hemel in de vorm van een extra vrije dag. Maar laten wij nou net allebei geen helden in de keuken zijn? Waarom hadden we dit ook alweer voorgesteld? Ik voorzie hamburgers met spaghetti bolognese van Grand Italia en een chocolademousse á la Mona, want daar word je blij van. Wellicht dat de mannen nog wat knakworstjes kunnen meenemen als amuse? Hm. Daar gaat mijn WHAM-fantasie. Als ze maar wel weten dat we de héle avond hand in hand naar kerstliedjes gaan luisteren rondom mijn kerstboom. Ter compensatie voor het gebrek aan een degelijke kerstmaaltijd.

Recepten zijn welkom!
Of hebben jullie misschien recepten voor feestelijke, lekkere, makkelijke, mooie, verantwoorde, gezonde, kerstachtige voor- hoofd- en nagerechten??