Review: Hysteria

Media door Karin
Afgelopen zondag vond de exclusieve Ze.nl-voorpremière plaats van de nieuwe comedy Hysteria. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over het ontstaan van de... vibrator! Heeft deze film zijn verwachtingen waargemaakt?

Het verhaal
Hysteria is een ondeugende en romantische film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het gaat over de uitvinding van de vibrator tegen de vrouwenziekte 'hysteria' in het Victoriaanse Engeland. De jonge dokter Mortimer Granville (Hugh Dancy) krijgt, na diverse keren ontslagen te zijn wegens te moderne aanpak, een baan als assistent van dokter Dalrymple. Dalrymple behandelt vrouwen dagelijks voor 'hysteria'. Deze ziekte leidt bij vrouwen tot depressieve gevoelens, woedeaanvallen of prikkelbaarheid. Dit wordt tijdelijk verholpen door een zogenoemde 'bekkenmassage' (lees: het stimuleren van de clitoris zodat de vrouw eindelijk weer eens lekker klaarkomt). In hun zoektocht naar de meest doeltreffende behandeling krijgen ze hulp van een in elektriciteit gespecialiseerde uitvinder, en besluiten ze te experimenteren met een nieuw elektrisch apparaat. Hun ontwikkelingen worden met een sceptische blik gadegeslagen door Charlotte (Maggie Gyllenhaal), de geëmancipeerde en eigenzinnige dochter van Dalrymple.


En?
Voor wie denkt dat je voor deze film niet al te preuts moet zijn: dat valt reuze mee. Hysteria is een grappige en luchtige film over seks. Het onderwerp van de film is natuurlijk een beetje om te giechelen. En regelmatig hoorden wij van de redactie tijdens de film de leZeressen dan ook hardop lachen. Want een hilarische komedie it is! De film speelt zich af in Engeland rond het einde van de 19e eeuw en dit zorgt tevens voor mooie plaatjes en kostuums. Hoofdrolspeler Hugh Dancy is bovendien ook nog zeer aangenaam om naar te kijken. Hij speelt de ideale man: knap, slim en begaan met de medemens. En daar houden wij natuurlijk van! Daarnaast is de rol van uitvinder Lord Edmund St. John-Smythe (Rupert Everett) erg hilarisch en ook het character Molly the Lolly zorgt voor de nodige lachsalvo?s in de zaal. Maar ook de liefde mag natuurlijk niet in de film ontbreken, en deze verhaallijn zorgt zelfs voor een verrassende plotwending. 
 

Het duurt wel even voordat de film echt op gang komt, maar dit stoort niet. Het karakter van Charlotte zorgt tevens voor een wat serieuzere kant van de film. Charlotte runt namelijk een opvangtehuis voor armen en is daarnaast erg bezig met de emancipatie van de vrouw. Zo komen alle facetten aan bod in de film: humor, liefde, geschiedenis en de maatschappij. Oh, en blijf even zitten tijdens de aftiteling voor nog een geschiedenislesje vibrators..!
 
Kortom: wie een avondje wil lachen en gewoon benieuwd is wat voor verhaal er achter de vibrator schuilt is dit een heerlijke, vermakelijke film.
 

Hysteria is vanaf donderdag 8 december te zien in de Nederlandse bioscopen!