Renate van der Bas ? Het Rode Boekje

Media door Karin
Ongesteld zijn. Als jong meisje kun je niet wachten om het te worden ("Ben jij het al?!"), maar als je het eenmaal bent weet je niet meer waarom je het ook alweer zo graag wilde. Over dit fenomeen gaat Het (hilarische) Rode Boekje
 
Het verhaal
Ruim drie miljoen Nederlandse vrouwen zijn ?het? iedere maand. De meesten regelen dat discreet: we hebben liever niet dat iemand het in de gaten heeft. Journaliste Renate van der Bas was nieuwsgierig naar de rituelen van anderen en sprak met tientallen vrouwen over hun eerste keer, over rampen met rode vlekken, seks tijdens die dagen, PMS, maandverbandreclames, culturele verschillen en veel meer. Sommige antwoorden leverden nieuwe vragen op, die ze voorlegde aan gynaecologen, tamponfabrikanten en mensen van de rioolwaterzuivering(!). 
 
En?
Het boekje begint al met een grappige quote als je ?m openslaat: ?Ik was ?een grote meid? geworden. Nou, hoera.? Als je omslaat lees je vervolgens nog een paar grappige quotes van allerlei vrouwen. Zoals van ene Jantine: ?En de totale hoeveelheid bloed zou niet meer zijn dan een koffiekopje vol? Hoe meten ze dat? Hebben ze vrouwen vijf dagen boven een emmer laten hangen? Volgens mij vul ik een koffiekopje in een uur.? Dit geeft direct weer dat dit niet om een ?Hoe overleef ik mijn eerste menstruatie?-boekje gaat.

Dit is een boekje dat op een hilarische manier het fenomeen menstruatie wil bespreken. Want let?s face it: alhoewel wij (bijna) allemaal ongesteld worden, willen we toch liever niet dat iedereen weet dat we ?het? zijn. En dus moffelen we die tampon maar ergens in de mouw van ons vestje als we op kantoor naar het toilet gaan.
 
Als je naar de inhoudsopgave kijkt, zie je direct dat het boekje allerlei thema?s bespreekt: de overgang (?na regen komt zonneschijn: uitzien naar de overgang?), schaamtegevoelens, PMS en thuisblijven of niet? Kortom: dit feelgood-boekje is heerlijk om op een suffe zondagmiddag op de bank te lezen als je van de PMS-krampen de deur niet meer uit kunt...

De winactie is helaas afgelopen, maar je kunt het boekje hier bestellen bij bol.com.