Mannen zeggen sneller 'ik hou van je' dan vrouwen

Lifestyle door Janneke

'Ik hou van je': het zijn slechts vier woorden, maar wel één van de belangrijkste woorden in de liefde. En geloof het of niet, maar deze lieve en bevestigende zin wordt sneller uitgesproken door de man, dan door de vrouw.

Uit een onderzoek aan het Massachusetts Institute of Technology blijkt dat het niet de vrouwen, maar de mannen zijn die eerder hun liefde verklaren. De woorden 'ik hou van je' worden in 70% van de gevallen voor het eerst (vaak al een maand eerder) uitgesproken door de man.

"Vrouwen uiten hun emoties over het algemeen sneller, maar mannen zijn eigenlijk net zo sentimenteel en gevoelig," vertelt relatie-expert Jenni Trent Hughes. Maar volgens psycholoog Oliver James zit er toch wel een verschil in de betekenis van de woorden 'ik hou van je' bij mannen en vrouwen. "Mannen zeggen 'ik hou van jou' misschien eerder als een manier om met al die complexe gevoelens om te gaan die hij niet begrijpt. Als vrouwen het zeggen, betekent het meer."

Toch blijkt uit de studie dat zowel mannen als vrouwen het ?t fijnst vinden om 'ik hou van je' te horen vlak nadat ze de liefde hebben bedreven. Hoe dit komt? De onderzoekers hebben er een goede verklaring voor: "Men wil onbewust in een relatie investeren als ze weten dat er de mogelijkheid is tot een zwangerschap." Mocht je na de seks van je vent horen dat hij erg veel van je houdt, dan heb je geluk! Volgens de onderzoekers zijn de liefdeswoorden namelijk het meest oprecht als ze worden uitgesproken na een fijne sekspartij.

Hoe zit dat bij jou? Heeft jouw man/vriend/ex snel de woorden 'ik hou van je' uitgesproken?