DVD: Before Sunset

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
"What if you had a second chance with the the one that got away"

Dat is de vraag waar het in de fim 'Before Sunset' allemaal om draait. De Amerikaanse Jesse (Ethan Hawke) en Francaise Céline (Julie Delphy), ontmoeten elkaar in 1995 tijdens een trein reis van Budapest naar Wenen. De vonk slaat over, maar de volgende ochtend moeten zij al weer afscheid van elkaar nemen. Wel maken zij de afspraak elkaar zes maanden later weer te zien in Wenen...

Inmiddels is het negen jaar later, en die paar leuke uurtjes en die ene nacht die ze samen in Wenen doorbrachten heeft Jessie verwerkt in een boek. Als hij tijdens de laatste stop van zijn promotie tour voor dit boek in Parijs is, ontmoeten Jesse en Céline elkaar onverwacht tijdens een signeer sessie in een boekenwinkel voor de tweede keer. Omdat Jesse zijn vliegtuig moet halen, hebben ze maar kort de tijd om bij te praten.

'Before Sunset' is opgenomen in Real time, waardoor je als het ware stiekempjes getuige bent van het gesprek dat Jesse en Céline - in die korte tijd samen - voeren tijdens o.a een wandeling door het park, in een café en tijdens een tochtje over de Seine op een rondvaartboot. Uit hun lichaamstaal en het gesprek zelf blijkt wel dat ze beiden die leuke tijd samen in Wenen nog niet vergeten zijn.

Doordat de film zich in real time afspeelt, vind ik het een indrukwekkende, lieve, zeker geen dweeperige romantische, maar vooral wel échte film. Mede door de indrukwekkende acteer-prestaties van Ethan Hawke en Julie Delphy voelde het voor mij alsof ik soms iets te dicht bij het intieme gesprek van Jesse en Céline kwam. Maar dit maakt wel duidelijk dat de manier waarop het gefilmd is, en de manier waarop de dialogen -geschreven door Ethan Hawke en Julie Delpy zelf- gevoert worden, maakt dat het verhaal in de film levensecht over komt en je je betrokken voelt bij hun situatie op dat moment. En je daardoor aan het einde van 'Before Sunset' echt afvraagt hoe het nou verder met Jesse en Céline gaat...

De DVD bevat als leuke extra onder andere beelden van hoe het er op de set aan toe ging. Het laat je zien hoe 'real time' in zijn werk gaat. Ethan Hawke, Julie Delphy en Richard Linkletter leggen uit hoe de film tot stand is gekomen en vertellen wat zij zelf zo bijzonder aan 'Before Sunset' vinden.

Warner Bros. Entertainment
Speelduur : ca. 77 minuten.
Leeftijd : Alle