Lil'Kim - The Naked Truth

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Inmiddels is het 2005 en het leven van Lil' Kim gaat weer eens niet over rozen. Namelijk: Eind september wordt zijzelf schuldig bevonden en veroordeeld tot een jaar gevangenis straf wegens meineed. Voordat ze de bak ingaat, brengt ze haar 4e album 'The Naked Truth' uit. En dat album kreeg ik van de week in mijn handen. Om te recenseren voor vrouw.nl.

Lil' Kim staart mij met onschuldig grote ogen en roze lippenstift op haar flink door photoshop bewerkte hoofd vanaf de cover van het CD hoesje aan. Linksonder prijkt het Parental Advisory Explicit Content labeltje. Ik draai het doosje om en laat mijn blik gaan over nog een Glamour foto van Lil' Kim en de titels. Ik lees: Spell Check, Shut up B****, All Good, Durty en We Dont Give a F***. Hmm... niet echt woorden waar ik nog van schrik. Ik open het doosje en daar is Lil ' Kim weer. Dit maal zittend op haar knieën op een boot in een knal gele bikini. Haar lichaam en haar haar glimt van de olie en ze maakt net haar bikini broekje los. De CD zelf, heeft de kleur van mat goud en op de inlay daar achter glimmen de letters van de titel 'The Naked Truth' mij tegemoet. Nieuwsgierig naar de rest, haal ik het boekje met de teksten(..) uit het hoesje. Ik plaats 'The Naked Truth' in mijn CD speler en zet ik de volume knop alvast iets verder open.

Afbeelding verwijderd door redactie

Vol verwachting luister ik naar het eerste nummer met de veelbelovende titel 'Intro'. Ik hoor het geluid van klikkende/flitsende foto camera's, ergens roept een vrouw 'Kim, give us the truth', een autoportier slaat dicht en het tweede nummer 'Spell Check' begint. Een vrolijke deuntje geinspireerd op het 'Mo money, Mo problems' van Notorious BIG. Ik moet goed luisteren want de teksten staan niet in het boekje maar spellen dat kan Lil' Kim wel: I'm the L-I-L to the K-I-M , I'm the B-A-D-D-E-S-T Chick in the game - what the fuck I gotta spell it out? I keep it G-A-N-G-S-T-A What more can I say - what the fuck I gotta spell it out?
O-K - L-I-L-' K-I-M, dat is duidelijke taal. En met een zin als ' Cause he's out in the O-C with a Dick in his Butt...' een paar keer teveel fuck, motherfucker en bitch in 3:37 heeft ze wat mij betreft die 'Parental Advisory' sticker al verdiend. Het duurt even maar dan heb ik ineens door dat ze via dit nummer rapt over het "onrecht" dat haar is aangedaan en waarvoor zij de bak in zal gaan. Het lampje gaat bij mij branden bij de zin '... And I'm more nigga than them bitch-ass guys 'Cause they took the stand, on the D.A.'s side...' Ik draai het eerste nummer ook nog een keer en alles valt op zijn plaats. Ik ben bang dat het niet de laatste keer zal zijn dat dit onderwerp op deze CD voorbij komt.

'Lighters Up' Het derde nummer en tevens de eerste singel van dit album klinkt lekker met haar simpele, zware reggae/hip hop beat. Een irritant effectje verpest eigenlijk het luistergenot op 'Shut up Bitch'.
... I heard she goin to jail, I heard she out on bail She done fucked up now... Op dit nummer veegt Lil' Kim de vloer aan met alle roddels en achterklap die mensen over haar te melden hebben en al eens te lezen waren in de bladen. Ik ga maar eens opzoek naar de teksten op Internet en vind die al snel, nu kan ik het allemaal net iets makkelijker volgen...

Afbeelding verwijderd door redactie

... FUCK Junior M.A.F.I.A., that chapter is through, Them faggots done did somethin that they cain't undo... zingt ze op 'Whoa' en geeft 'Junior Mafia' zo nog even een trap na. Ik vraag me af of dit nou een zogenaamde 'Dis' is. Op 'Slipping' gaat Lil' Kim helemaal los en haalt ze alles uit de kast om haar ongenoegen omtrent haar veroordeling te uiten ... A year and a day, three years probation Public humiliation, poor representation Guilty by association.... Een pittige tekst die me niet raakt, al vind ik het refrein dat gezongen wordt door Denaun Porter (oa. Eminem, D12) een genot om aan te horen. Van de opnames van Lil' Kim haar antwoordapparaat en van het gehakketak op 'All Good' in combinatie met de samples van - It's all Good - Notorious B.I.G word ik ook niet vrolijk. Skippen en verder met de tiende - van de éénentwintig- song op het album.'I Know You See Me' Een funky nummer over de grootheids waanzin van Lil' Kim . Wederom met een sample maar dit keer van 'The Dramatics'. Op ' Quiet' rapt 'The Game' een flinke deun mee. Lil' Kim heeft het geloof ik ook niet zo op Jackie-O, haar concurente ... 'Man I FOUGHT tooth and NAIL to keep them PUNKS out of JAIL. But hoes wanna go to COURT 'til I pay them for they NAILS ... en 'The Game' helpt haar maar al te graag haar gal te spuwen. De dancehall beat vermengd met reggae zang en rap maakt van 'Durty' een lekker nummertje. Een welkome afwisseling ook al klinkt het af en toe bijna vals.

Het veertiende nummer 'Answering machine skit' is wederom een stuk onzin op de plaat. Ik vind het album ineens langdradig en uitgekauwd klinken. Ik heb het wel gehoord allemaal. Met 'We don't Give a Fuck' het nummer waarop Bun B. & Twista meewerken en waarop de zin 'We don't give a fuck' mij net iets te vaak herhaald wordt om het voor mij nog geloofwaardig te laten klinken. 'Gimme That' staat bol van de 'vieze woorden' en dit nummer doet me net als 'Kitty Box' sterk denken aan het nummer 'How many licks' wat overigens - no surprise - ook van Lil' Kim is en waar zij een mega hit mee scoorde. Op ' Kronik', hijgt en zingt Snoop Dogg ...Girl yo' shit's the chronic. Like a strawberry bag of weed . Brother, she'll put yo' ass to sleep... een slaperig en slepend deuntje mee. De verveling slaat bij mij echt toe bij 'Get Yours' het twintigste en één na laatste nummer op het album. Ik hoor Lil' Kim niet meer maar T.I & Sha-Dash des te meer. En dan het laatse nummer! 'Last Day' ... Besides God, what the fuck should I fear? The only one could stop me is that chick in the mirror. I built my career on, blood sweat and tears. And I'm still here, gettin stronger each year. Cause what don't kill me, could only help build me. I guess all that dirt just made me more filthy. If being loyal's a crime, then I'm so guilty...

Afbeelding verwijderd door redactie

... Lil' Kim laat zien dat zij een album vol kan krijgen met nummers die grotendeels gebaseerd zijn op het feit dat zij schuldig bevonden is. Ik houd ik mijn hart vast als ze over een jaar - of na 9 maanden als zij zich goed gedraagt - vrijkomt. Zij heeft namelijk toegezegd haar tijd in de gevangenis te zullen gebruiken om te bidden en nieuwe nummers te schrijven.(..)

Lil?Kim ? ?The Naked Truth?
speelduur: 1 uur zestien minuten en tweeëndertig seconden.
Warner.


Als iemand de behoefte voelt Lil' Kim een kaartje of een brief te sturen , hier is het adres:

Kimberly Jones
56198-054 Fdc Philadelphia Federal Detention Center
P.o.box 562 Philadelphia, PA 19106
USA