Dvd: Be Cool

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Hoe komt het dat ik bij het begin van de film al totaal niet geboeid wordt? Het komt natuurlijk doordat ik het eerste deel niet gezien heb, dacht ik nog gefrustreerd maar hoopvol. Maar nee, ik kan niet anders concluderen, ongegrond dat wel, dat deel 1 toch minstens net zo onzinnig moet zijn geweest. Daarentegen, moeten er toch een hoop liefhebbers van het genre zijn, wil een deel 1 een vervolg krijgen. Ik probeer stug vol te houden en door te kijken. Maar ik dwaal simpelweg steeds af. Het is moeilijk bij te houden wie nou wie wil "mollen". Cool zijn, okee, maar 120 minuten overdreven nepheid en onrealistische uitspraken zorgen ervoor dat zelfs het glimlachen je vergaat.

Goed, de kernwoorden nep, onrealistisch en overdreven zijn waarschijnlijk bedoeld als basis voor een komische film die je zeker niet serieus moet nemen. Ondanks dat de humor mij volledig ontgaat, zullen er vast mensen bestaan die uitspraken als 'I like being a shylock (woekeraar) at least they?re honest about being dishonest' geweldig coole citaten vinden.
Maar wat schertst mijn verbazing als ik de extra's bekijk? Uiterst serieus wordt de film beschreven en geanalyseerd door acteurs, producenten en regisseurs. Uitspraken als 'Chili Palmer is eigenlijk een romantisch personage' en 'de film naar een hoger level brengen' worden met stalen gezicht beweerd alsof het hier om een nieuwste Roman Polanski gaat!

Anderhalf uur 'a whole lotta crap' en dan geen zelfspot?
Dáár moet ik nou om lachen.

Wat mij betreft: heb je nog een beginnend puberbroertje of -buurjongetje, dan denk ik dat zij de film nog het meest kunnen waarderen. Want als drukke vrouwen van de wereld, kunnen wij onze tijd wel beter besteden!