Donna Summer: Still going strong

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Vijf Grammy?s, 6 American Music Awards, een platenverkoop van 100 miljoen en een prachtcarrière die nog steeds voortduurt. Hoe kijk je daar allemaal op terug?

Het was een mooie tijd met veel glitter & glamour en veel succes-momenten. Tegelijkertijd was het ook moeilijk. Het succes was zo overweldigend dat het me op een gegeven moment te veel werd. Ik leefde niet meer, maar ik wérd geleefd. Na een paar jaar zo geleefd te hebben had ik zoiets van: is dit het nu helemaal?

Op een gegeven moment heb je je ook bewust teruggetrokken uit de spotlights.

Ja, dat was toen ik helemaal geen controle over mijn leven meer had. Ik kon niemand meer vertrouwen, iedereen probeerde een graantje mee te pikken van mijn succes. Dat gaat je niet in je kouwe kleren zitten. Ik ben volledig overspannen geweest, heb zelfs een zelfmoordpoging gedaan. Daarna ging het niet langer en ben ik het rustiger aan gaan doen. Ik ben gaan léven, heb me aan mijn gezin gewijd en drie dochters opgevoed.
Ook heb ik een biografie geschreven waarin ik al mijn ervaringen van mijn leven verwerkt heb.

En hoe voel je je nu?

Veel beter! Nu voel ik dat ik niet meer om erkenning hoef te vechten of om de goedkeuring van een ander. Ik heb vrede met mezelf, waardoor ik ook weer creatief kan zijn. Ik schrijf songs, ik schilder. Dat vind ik allebei erg leuk om te doen. Muziek blijft een belangrijke factor in mijn leven.

Afbeelding verwijderd door redactie

Kunnen we nog eens een nieuwe plaat van je verwachten?

Als het aan mij ligt wel! Ik heb al een groot aantal liedjes klaar liggen. Mijn man Bruce en ik wachten nu op een goede platendeal zodat we een heel album kunnen uitbrengen. Hoe dat eruit gaat zien? Er komt vast disco en dance op, maar ook soul, R & B en hiphop. Ik wil ook een beetje bij de tijd blijven, hè? Maar ik heb eigenlijk nooit stilgezeten hoor. Ook in de 90's ben ik actief geweest. Niet zoals vroeger, maar ik heb een duet opgenomen met Liza Minelli en verschillende hitjes gescoord, onder andere 'Love Is A Healer'. Die stond op nummer 1 in de Amerikaanse dance-charts. Pas nog heb ik meegewerkt aan een tribute-album voor Luther Vandross.

Donna Summer is dus helemaal terug!

Ze is nooit weggeweest! Ik heb nu meer energie dan ooit en die wil ik zeker stoppen in mijn optredens en de platen die ik nog wil maken. Muziek is gewoon een prachtig iets. Je kunt gewoon zóveel voor de mensen betekenen. Muziek werkt helend, maakt mensen blij en creëert bijzondere herinneringen. Vaak genoeg komen er fans naar me toen om te zeggen hoe belangrijk mijn muziek voor hen is en hoeveel vreugde het in hun leven heeft gebracht. En dat is voor een artiest toch het allergrootste compliment?

Donna Summer is in oktober en november te zien op de Night Of The Proms in het Antwerpse Sportpaleis. Voor data: www.notp.com