Prinses Minima, het levensverhaal van een bijstandsmoeder

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De titel trok me omdat ik zelf een dochter ben van een bijstandsmoeder en ik de naam "Prinses Minima" leuk gevonden vindt. Veel in het boek herkende ik ook wel uit de verhalen van de jeugd van mijn moeder(ze leeft helaas niet meer) en mijn eigen jeugd , zoals als kind gepest worden en daarna de moeilijke relaties met mensen als je hoogsensitief bent.

Na 2 hoofdstukken, over de jeugd en de tijd dat de schrijfster vredesactiviste was, te hebben gelezen ben je zo overspoeld met ellende, dat ik het me niet kan voorstellen dat iemand dit boek voor zijn plezier uit zal lezen. Het boek lijkt een samenvatting van alle nare momenten in het leven van "Prinses Minima", ik miste vooral een stukje humor en zelfspot. En dat is jammer, want het boek zou er een leesbaar door zijn geworden.

En toch, je hoopt ergens dat het ergens allemaal goed gaat komen met "Prinses Minima", als lezer leef je tenslotte mee met de hoofdpersoon, dus pakte ik het boek naar een paar dagen weer op en ben toch weer verder gaan lezen. Een tijdje lijkt het erop dat het toch nog allemaal de goede kant op gaat met het boek, "Prinses Minima" beschrijft alle tegenslagen en onbegrip bij de diverse instanties en medemensen, ondanks alles probeert ze er toch wat van te maken. Alleen zit het haar niet mee, ze wordt door alles en iedereen, en in het bijzonder de instanties, tegen gewerkt. Het valt ook niet mee als bijstandsmoeder, in je uppie een kind opvoeden, zodat je de tijd niet hebt om je leven weer op de rit krijgt. En als je dan ook nog wordt tegen gewerkt door alles en iedereen, is het moeilijk om jezelf staande te houden.

Even denk ik dat ik het boek toch nog de moeite waard vind, tot dat ze in eens iets over buitenaardse wezens gaat schrijven. Heb het boek nog wel uitgelezen, maar heb er spijt aan dat ik er ooit aan begonnen ben. Misschien komt het omdat het voor mij een onderwerp is dat ik van dichtbij heb mee gemaakt en er voor mij geen nieuwe wereld is open gegaan bij het lezen van dit levensverhaal. Ik ken levensverhalen die veel ellendiger verlopen en toch heel leesbaar zijn. Jammer dat ik mezelf zo heb laten misleiden door de titel

Prinses Minima (Sabine Neutenboom)
"Het levensverhaal van een bestandsmoeder"
ISBN 90-8548-012-4
Uitgeverij Gigaboek