A.J. Jacobs - Ik weet Alles!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Hij besluit op 35 jarige leeftijd om wat aan zijn wegkwijnende kennis te gaan doen: Hij besluit om de Encyclopedia Britannica van A tot Z te gaan lezen en zo de slimste mens ter wereld te worden. A.J. Jacobs is getrouwd en zijn vrouw Julie vind het lezen van de reeks zonde van zijn tijd, zijn vrienden verklaren hem voor gek, zijn vader die ooit hetzelfde probeerde, en tot de Borneo kwam, moedigt hem aan en ik denk: waar begin je aan.

33.000 pagina?s, 44 miljoen woorden, 10 miljard jaar geschiedenis. Dat is nogal wat. Ik ben nieuwsgierig aangelegd en zit regelmatig met mijn neus in een encyclopedie, maar om nou de 32 boekdelen â 2kg per stuk van A tot Z helemaal te lezen? Toch is mijn nieuwsgierigheid gewekt. En ik wil weten naar hoe A.J. Jacobs dit heeft kunnen doen, wat hem motiveerde, wat hij er allemaal van geleerd heeft en voor heeft moeten laten. En natuurlijk wil ik weten of hij na het lezen van de complete Encyclopedie reeks nu écht de slimste man van de wereld is. Daarom las ik zijn boek ?Ik weet alles!?.

In ?Ik weet Alles!?verteld A.J. Jacobs aan de hand van triviale feiten doormiddel van woorden, van A tot Z uit de Encyclopedia Britannica, met een gezonde dosis zelfspot, open en eerlijk over zijn leven. Via elke woord weet hij wel over een feit te vertellen en af en toe dwaalt hij in een verhaal via andere woorden weer af naar een volgend onderwerp. Die manier van schrijven geeft wel een beetje weer hoe deze, op het eerste gezicht hele gewone, man denkt. Het boek bestaat uit vlotte korte stukjes waarin hij o.a verteld over zichzelf, zijn huwelijk, de pogingen om zwanger te worden, zijn vader, vrienden, familie, de Encyclopedia Britannica en zijn deelname aan ?Who wants to be a Millionair?.

Na het lezen van ?Ik weet Alles!?, het hilarische Memoires van A.J. Jacobs, weet ik in ieder geval meer dan ik voor het lezen van deze 414 bladzijden wist. Ik weet meer over de schrijver en zijn leven en zijn doel. En door alle woorden, feiten en weetjes, beginnende bij ?A-ak? en eindigend bij ?Zywiec?, die het verhaal ondersteunen, heb het gevoel dat ik behalve genieten tijdens het lezen, ook nog wat heb bij geleerd.

Ik vind ?Ik weet alles!? de ideale combinatie van een leuk geschreven, interessant, leerzaam en erg inspirerend boek.

Afbeelding verwijderd door redactie

A.J. Jacobs - Ik weet alles!
ISBN 90-229-9120-2
AW Bruna