Proof

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Deze film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van David Auburn die hiermee een Pulitzer prijs en een Tony Award in de wacht sleepte. John Madden, die eerder al de met Oscars bekroonde film "Shakespeare in love" maakte, nam de regie van deze film op zich. De rol van Catherine wordt gespeeld door Gwyneth Paltrow die deze rol ook voor haar rekening nam in het gelijknamige toneelstuk dat te zien was in Londen. Deze actrice is geen favoriet van mij omdat ik vind dat zij in veel van haar films dezelfde kille uitstraling heeft, maar voor deze rol is zij uitstekend gecast omdat ze de fragiele en verwarde Catherine op een hele mooie manier neerzet. Daarnaast speelt Sir Anthony Hopkins in deze film weer een erg mooie rol en is zeer overtuigend als de geestelijk zieke wiskundeprofessor die blijft zoeken naar de ultieme wiskundige stelling die hij kan bewijzen. Jake Gyllenhaal die we kennen uit "The Good Girl" (met Jennifer Aniston) en "The Day After Tomorrow" speelt een student wiskunde die Catherine te hulp schiet en is de leukste en schattigste ?wiskundenerd? die ik tot nu toe in een film heb gezien.

Het verhaal begint op de vooravond van de begrafenis van Robert, een briljant wiskundig professor en de vader van Catherine en Claire. Gedurende een jaar of tien heeft Catherine voor haar vader gezorgd wiens geestelijke gezondheid steeds slechter werd. Nu blijft ze echter alleen achter in het huis met vragen over het verleden (die weergegeven worden door middel van diverse flashbacks) maar ook over de toekomst die haar te wachten staat. Tegelijkertijd wordt ze geconfronteerd met Hal, een wiskundestudent van haar vader die op zoek gaat naar bewijs dat de professor gedurende zijn ziekte toch nog briljante wiskundige ideeën op wist te schrijven in een van de vele notitieboeken die hij achterliet na zijn dood. Hierdoor is hij ook in de buurt van Catherine die hij stiekem bewondert.
Door aanwijzingen van Catherine vindt Hal in een bureaulade van Robert een wiskundige stelling die van grote invloed kan zijn op de wiskundige wereld. Catherine verklaart dat niet haar vader maar zij de stelling heeft geschreven. Door haar enigszins verwarde gedrag twijfelen Hal en Claire, de dominante oudere zus van Catherine, aan het waarheidsgehalte van dit verhaal. De twijfels die Catherine al had over haar eigen geestelijke gezondheid worden hierdoor alleen maar versterkt.

Naar mijn mening is deze film de moeite waard omdat iedereen wel eens voor moeilijke, emotionele dilemma?s komt te staan in zijn of haar leven, hetzij misschien wat minder heftig van aard, en dan is de strijd die Catherine met zichzelf voert redelijk herkenbaar.

Proof draait vanaf 10 november 2005 in diverse Nederlandse bioscopen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Proof
Miramax
Lengte: 100 minuten
Genre: drama
Site: www.miramax.com/proof