Thomas Harris - De Hannibal Lecter Omnibus.

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In 'De rode draak' , het eerste verhaal in de Hannibal Lecter Omnibus, maakt de lezer voor het eerst kennis met deze extreem briljant psychiater, serie moordenaar en kannibaal: Dr. Hannibal Lecter. Ook wel bekend als: Hannibal de kanibaal.

Agent Will Graham zoekt binnen een aantal gruwelijke zaken naar een dader profiel van een moordenaar die op sadistische wijze gelukkige gezinnen vermoord. Agent Graham heeft een speciaal talent voor dit soort zaken en onderbreekt speciaal voor deze zaak zijn pensioen. Maar hoe Graham ook nadenk en de puzzel stukjes in elkaar probeert te passen, hij komt er maar niet uit wie deze bijtende serie moordenaar is, hoe deze tot zijn daad komt en hoe deze zo snel mogelijk gestopt kan worden in zijn daden. De enige die hem nog tips zou kunnen geven en weet hoe het brein van deze zieke geest kan werken zodat deze zaken opgelost kunnen worden en natuurlijk ook om deze serie moordenaar te vinden voordat er nog een familie aangaat is: Dr. Hannibal Lecter, de laatste catch van Agent Graham voor zijn pensioen. De Hannibal Lecter zaak koste Graham bijna zijn leven en zelf in de gevangenis is deze nog gevaarlijk. Wat Hannibal allemaal nog met Graham doet, dat is voor mij opzich allemaal al angstaanjagend genoeg, maar hoe eng ik het ook vond: ik las verder. Ik kwam er achter hoe deze kannibaal zijn slachtoffers uitzoek, wat hij er mee doet en wat dat met hem doet. Dit in combinatie met het menselijke en het personage Hannibal Lecter maakt van elke Hannibal verhaal een misselijkmakend spannende thriller. En in de Omnibus staan drie Hannibal verhalen, dus ik kon mijn lol wel op...

Afbeelding verwijderd door redactie

Nog maar amper bekomen van het eerste verhaal in het boek lees ik, nog vol spanning van een nachtmerrie, het tweede verhaal: De schreeuw van het lam.

Er is weer een psychopatische moordenaar, dit keer één die zich overal en nergens uitleeft op vrouwen. Ze noemen hem Buffalo Bill. 'Buffalo Bill' vermoord vrouwen en verwijdert hun huid. Hannibal Lecter zit nog steeds gevangen, en wederom zoekt de FBI contact met hem omdat hij waarschijnlijke veel over deze ?Bufallo Bill? weet en zo hopen ze met de hulp van Dr. Lecter deze psychopatische moordenaar te pakken te krijgen. In dit verhaal maak je kennis met de jonge Clarice Starling. Zij mag als FBI agent in opleiding proberen contact te maken met Hannibal Lecter. En zo bouwt zij geheel tegen het advies in, tijdens haar onderzoek, via interviews een speciale band op met hem. De spanning tijdens die inteviews is door de bladzijden te voelen. Regelmatig dacht ik : Clarice meid , waar ben je mee bezig?! Hij geeft haar tips omtrent de zieke geest en gedachten gang van een psychopatische moordenaar. En zij raakt geobsedeerd in Dr. Lecter via deze gesprekken en volgt gedreven die tips op die hij haar geeft. Je voelt dat ze nog jong en onschuldig is maar ook erg leergierig, en hoe hij - briljant, gemeen slim en zo link als een looien deur- haar bespeeld. Ja, echt je voelt terwijl je leest hoe de normen en de waarden, het goed en het kwaad met elkaar spelen. En daar werd ik gewoon een beetje misselijk van. Ik vind dit boek dan ook een misselijk makende goede thriller. Voor iedereen die de film ?The silence of the Lambs? heeft gezien, het verhaal in dit boek loopt en eindigt totaal anders?

Afbeelding verwijderd door redactie

Hannibal is het derde verhaal in dit 989 pagina?s tellende - koude kippenvel gevende - boek.

Dit verhaal speelt zich in 4 delen af zeven jaar na de ontsnapping van Dr. Lecter uit een zwaar bewaakt psychiatrische inrichting. In deze inrichting werd hij regelmatig geïnterviewd door inmiddels Special Agent Clarice Starling. Hannibal leeft al 7 jaar lekker in zijn eigen wereldje. Hij stuurt Clarice Straling brieven waar je echt kippenvel van krijgt. In het Hannibal verhaal kruip je zo ver als je dat zelf wilt/kan, als het ware in de geest van Dr. Hannibal Lecter. Zo gek als jij het zelf hopelijk niet kan bedenken krijg je een kijkje, zover als je het zelf maar kan bedenken, in de donkerste hoekjes en achter de (voorheen) gesloten deuren van deze man zijn geest. Het is angstaanjagend dat een mens überhaupt zo kan denken. De manier waarop Dr.Hannibal Lecter monsterachtig in het leven staat, opgewonden raakt van geuren en bepaalde grenzen ver overschrijdt, het is onvoorstelbaar. Ik dacht tijdens het lezen vaak: het is maar een verhaal. Maar, als je je indenkt dat er écht mensen/kannibalistische moordenaars als Hannibal lecter (hebben) bestaan ( o.a. Albert Fish, Issei Sagwa), dan leest het verhaal toch anders. In het verhaal van Hannibal maak je kennis met Mason Verger. Deze man is geobsedeerd door wraak op Hannibal Lecter. De eenzame Verger is schatrijk en was ooit het slachtoffer van Hannibal, maar overleefde. Via zijn beademingsapparaat kan Verger op het internet de wereld en Hannibal Lecter in de gaten houden. Verger geniet van om ongezien te proberen Hannibal Lecter in het nauw te drijven. En hij bedenkt en plan om hem uiteindelijk te pakken te kunnen krijgen. Ondertussen lees je hoe de slimme Dr.Lecter geniet van zijn vrijheid en hoe verschillende mensen hun best doen hem zijn vrijheid weer te ontnemen. Zo krijgt het verhaal dat toch al spannend is, een extra dimensie. Communicatie speelt in dit verhaal een belangrijke rol...

Ik raad je aan deze verhalen niet te lezen voor het slapen gaan. Je kunt beter helemaal niet slapen gaan en gewoon doorlezen. Het boek liet mij namelijk allemaal niet los. Misschien kwam het ook wel doordat ik de film 'The silence of the lambs' ooit met 1 oog heb durven kijken, maar voor vrouw.nl las ik het hele boek uit en ik droomde de meest nare dromen die ik zelf maar kon bedenken? Zelfs een week nadat ik het boek uit had, dacht ik nog dagelijks na over wat ik had gelezen. Men kan alleen zien wat men waarnemt, en men neemt alleen die dingen waar die al in de geest aanwezig zijn... Ongelofelijk.

Afbeelding verwijderd door redactie
Thomas Harris - De Hannibal Lecter Omnibus
ISBN 90245-5503-5
19.95
Luitingh