The Wizard of OZ 2 disc Special Edition

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Voor wie deze film de afgelopen 66 jaar nog niet gezien heeft:

Dorothy Gale (Judy Garland) is een lief meisje dat samen met haar oom Henry, tante Em en hondje Toto op een boerderij in Kansans woont. Door omstandigheden besluit Dorothy weg te lopen. Op het moment dat ze besluit dat weg lopen toch niet zo'n goede oplossing is, en ze terug naar huis loopt, komt ze samen met haar hondje in een tornado en uiteindelijk in het land van OZ terecht. Het land van OZ is een mooie kleurrijke wereld met lieve en boze heksen, Munchkins uit Munchkin Land en pratende bomen. Dorythy wil het liefst zo snel mogelijk weer terug naar haar huis en oom en tante in Kansas. Om thuis te kunnen komen moet ze op haar rode glimmende schoentjes, gekregen van de goede heks van het Noorden, langs bij The Wizard of Oz. Deze wizard woont aan het einde van een lange gele stenen weg (yellow brick road) in het prachtig groene Emerald City. Hij is de enige die Dorothy kan helpen thuis te komen. Op weg naar hem, komt Dorothy een pratende vogelverschrikker (scarecrow) tegen. Hij wil graag hersens in plaats van stro in z?n hoofd. Even later lopen ze tegen een man van blik (tin man) aan, deze wil graag een hart dat tikt en een bange schele leeuw (cowardly lion) wil graag een beetje moed. Met z?n vieren en Toto besluiten ze, gehinderd door de boze heks van het Westen, de lange gele stenen weg naar de Wizard van OZ af te leggen. Hopelijk kan hij hun wensen vervullen...

De film begint in een Sepia kleur maar zodra Dorothy in het kleurrijke Land van OZ is geland, springen de kleuren (Technicolor) van het scherm. En natuurlijk worden de bekende liedjes gezongen. 'Somewhere over de Rainbow' is misschien wel de bekendste, maar ook de ander liedjes zoals: 'There is no place like home' en natuurlijk 'The Wonderful Wizard of OZ', zijn nog steeds prima om aan te horen en maken deze film tot wat ie is: Een Klassieker.

Afbeelding verwijderd door redactie

Gefascineerd heb ik naar deze digitaal gerestaureerde versie gekeken. De glitterende lovertjes op de knal rode schoentjes van Dorothy glinsteren je tegemoet. De Yellow Brick Road, lijkt wel van goud. De lucht is helder blauw en de boze heks is groen. De hele film is "opgepoetst" en daardoor is het nu nog leuker om naar de Wizard of OZ te kijken.

Op DVD 1 staan als extra oa : Het verhaal van het boek en wat er anders is in de film. Ook de de restauratie van de originele film komt aan bod. Angela Lansbury (Jessica Fletcher/murder she wrote) kletst de verschillende onderwerpen aan elkaar. En wat erg leuk en bijzonder materiaal is: ?We haven?t Really met Properly', een kennismaking d.m.v. beeldmateriaal met de acteurs en hun hoofd rollen. Erg leuk om te zien en om nu te weten dat hondje Toto in het echt geen hij, maar een zij is?

Afbeelding verwijderd door redactie

Bij het kijken naar de 2 DVD, val ik van de ene in de andere verbazing. Ten eerste om Angela Lansbury weer in beeld verschijnt om je in te leiden in de Wizard of Oz verhalen, maar ook om dat je op deze DVD o.a.: Een kijkje achter de schermen krijgt in 'The Making of a Movie Classic'. Daarin krijg je bijvoorbeeld te zien hoe ze in 1939 met nog nooit eerder vertoonde Speciel Effects de tornado in de film maakten. Ook stukjes die uit de film geknipt zijn en de dingen die op de film set mis gingen krijg je te zien en te horen. Zo wordt er o.a. verteld over het gebruik van de vele (onveilige) make-up door een hoofdrolspeelster die vlam vatte. Wat ik ook erg interessant vond, was het stukje amateur film gemaakt tijdens de film opnames en om te horen en te zien, d.m.v. zeldzame interviews, hoe zwaar de hoofd en bij rolspelers het in die tijd op de set hadden en hoe er publiciteit aan de film gegeven werd. Je kunt in de Picture Gallery nog een hele bult foto?s uit die tijd bekijken en, via The Wizard of Oz Juke Box, kijken en luisteren naar in totaal meer dan in 10 uur extra 'Wizard of OZ' trailer, promotie en audio en beeld materiaal. Ik ben dol op de Wizard of OZ maar ik kan, na het zien van een overdaad aan Wizard of OZ materiaal op deze 2 DVD, nog maar één ding zeggen: Toto..., I have a feeling we're not in Kansas any more...

Afbeelding verwijderd door redactie

The Wizard from OZ Special Edition 2 DVD
DVD 1 - 97 minuten
DVD 2 ? meer dan 10 uren extra beeld en geluid materiaal.
Leeftijd: v.a. 6 jaar
Genre: Musical/Avontuur
Engels, Frans of Italiaans gesproken.
Ondertiteling: keuze uit 6 verschillende talen waaronder Nederlands.
29,99
Warner