Het beste van Acda en de Munnik - Adem

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Net als bijna heel Nederland was ik in 1998 'mezelf niet - of nooit geweest'. Met dit nummer vestigden Acda en de Munnik zich definitief aan de top van de Nederlandstalige popmuziek en zijn daar sindsdien niet meer weggeweest. Ik ben geen fan van het eerste uur, heb niet alle cd's in huis, ben nog nooit naar een concert of voorstelling van ze geweest, maar ik hou wel erg van hun teksten en muziek. Ik ben dus erg blij dat ik nu de cd Adem in mijn bezit mocht krijgen. Zoals op de hoes vermeld staat betreft het hier de beste nummers van Acda en de Munnik, althans zo is hij samengesteld. Van mij hadden er nog wel wat nummers bij gemogen, zoals Dag Esmee en Henk, mijn vriend en ik zingen deze graag (hard!) mee in de auto. Nu zeur ik, want er zijn nog veel meer nummers die best een plaats op dit overzichtsalbum hadden verdient en een cd met 40 titels op de tracklist kan natuurlijk niet.

Het eerste nummer op de cd is, hoe kan het ook anders, Niet of nooit geweest. Het liedis o.a. afkomstig van het album 'Acda en de Munnik' uit 1997 én uit de theatershow 'Life is what happens to you while you're busy making other plans', waarvan de titel is ontleend aan een uitspraak van John Lennon (iets wat de grote fans natuurlijk allemaal al wisten.)

Aangezien ik me nooit heel erg in het verhaal achter de nummers van Acda en de Munnik heb verdiept, merk ik in eens dat de Beatles wel een hele grote invloed hebben gehad bij het schrijven van de teksten en muziek. Luister maar eens naar Groeten uit het Maaiveld, als ik dit nummer hoor moet ik aan ?Strawberry Fields Forever? van de Beatles denken of naar Laat me slapen, (?John Lennon is vermoord?.)

Eveneens afkomstig van het album ?Acda en de Munnik? uit 1997, zijn de nummers Mooi liedje, gewoon een heel mooi liedje, treurig maar o zo mooi, Vondelpark Vannacht, daar heb ik vele zomers doorgebracht, Als Je Bij Me Weggaat, ?mag ik dan met je mee??, zo?n mooie zin, Lopen Tot De Zon Komt, ?tot ?ie straalt?, en De Stad Amsterdam.

Van het album ?Naar huis? staat op deze cd het nummer Laat me slapen, van het album ?Groeten uit het Maaiveld? de nummers Groeten uit het Maaiveld en Ren Lenny Ren!. Het nummer Ren Lenny Ren! is ook de titel van de rock-comedy, dat het verhaal vertelt van een zelf verzonnen rocktalent, na ruim 130 shows komt deze voorstelling in 2005 tot een einde.

Afkomstig van het album ?Naar huis? zijn de nummers Laat me slapen Het Regent Zonnestralen en ook het nummer Niet of nooit geweest staat op dit album. Van het album ?Liedjes van Lenny? zijn de nummers Todat Ik Jou, (Noem Me) Oud verdriet en Jaren Ver Van Hier geselecteerd.

Het nummer De Kapitein Deel II, (?Cd van jou, cd van mij?), is afkomstig van het album, ?Hier zijn?, Als Het Vuur Gedoofd Is is van het album ?Op Voorraad?, Lena en Schoolplein, beide live van het album ?In de Orangerie?. En Verkeerd Verbonden staat op ?Live Met het Metropole orkest?.

Dus de echte fans hebben deze nummers al lang grijs gedraaid, gelukkig staan er voor hen 4 nieuwe nummers op, waarvan we het nummer Liever gelijk dan geluk kennen van de Talpa serie ?Samen?.

De tracklist van Adem:

Track 1, Niet of nooit geweest
Track 2, Groeten uit het Maaiveld
Track 3, Laat me slapen
Track 4, Ren Lenny Ren!
Track 5, Mooi liedje
Track 6, Vondelpark Vannacht
Track 7, Het Regent Zonnestralen
Track 8, Als Je Bij Me Weggaat,
Track 9, Todat Ik Jou
Track 10, De Kapitein Deel II
Track 11, (Noem Me) Oud verdriet
Track 12, Als Het Vuur Gedoofd Is
Track 13, Lena (Live)
Track 14, Schoolplein (Live)
Track 15, Jaren Ver Van Hier
Track 16, Lopen Tot De Zon Komt
Track 17, De Stad Amsterdam
Track 18, Verkeerd Verbonden

Nieuw:
Track 19
, Geen hemelen beloven
Track 20, Liever gelijk dan geluk
Track 21, Waar was je dan
Track 22, Hallo liedje

Kortom, het is gewoon een fijne cd om te hebben, zet hem op als je onder de douche staat, als je last hebt van liefdesverdriet, in de auto zit of het huishouden doet en zing maar lekker mee met Paul en Thomas.

Acda en de Munnik - Adem
Zie ook: www.acdaendemunnik.nl