Interview met Christian Waltz

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Wat was je eerste muzikale ervaring?

Met pop of met klassiek? Ik ben namelijk met klassiek opgegroeid, dus die muziek kan ik mij het beste herinneren. Mijn ouders draaiden altijd klassieke muziek. Popmuziek hoorde je nooit bij ons. Ik heb pas op latere leeftijd bepaalde artiesten ontdekt.

Welke bijvoorbeeld?

Nou geloof het of niet, maar tot voor kort wist ik niet eens wie The Beatles waren... Nu pas realiseer ik me pas wat een genieën het eigenlijk waren en hoe belangrijk ze zijn geweest voor de ontwikkeling van de popmuziek.

Wanneer ben je zelf met het schrijven van liedjes begonnen?

Op mijn 19e, ik ben nu 26. Darvoor maakte ik wel klassieke muziek. Ook experimenteerde ik veel met computers en synthesizers. Ik vond het spannend om te zien wat voor soort muzikale beats je daar allemaal mee kon maken.

Relatie en muziek. Gaat dat wel goed samen?

Bij mij wel ja. Mijn vriendin kent me al heel lang, ook uit de tijd van voor ik beroemd was. Ze weet heel goed wat zo'n muzikale carrière inhoudt en respecteert dat. Van haar weet ik dus zeker dat ze niet bij me is omdat ik een bekende muzikant ben.

Je bent nogal klein (nog geen 1.70 meter). Heb je dat ooit als een probleem gezien?

Vroeger wel ja, vooral toen ik nog op school zat. Toen werd ik best vaak gepest. Tegenwoordig heb ik er geen probleem meer mee. Uiterlijk vind ik nu niet meer zo belangrijk.

Afbeelding verwijderd door redactie

Heb je hobby's buiten de muziek?

Ik ben gek op sport. Vroeger heb ik veel aan Kung Fu gedaan, maar op een gegeven moment vond ik dat elkaar slaan niet meer zo leuk. Toen ben ik ermee opgehouden. Nu doe vind je me vaak in de sportschool. Lekker spieren kweken hè!

Je hebt in Zweden al aardig wat prijzen binnengesleept: Beste Artiest, Beste Producer en Beste Componist. What?s next?

Geloof het of niet, maar ik geef niet zo om al die prijzen, alhoewel ik die erkenning natuurlijk wel een hele eer vind. Nu weet ik tenminste ook dat ik mijn muziek niet alleen voor mezelf maak en dat er ook ?echt mensen naar luisteren.

Wat betekent muziek dan voor jou?

Ik ben een muzikant in hart en nieren. Ik sta met muziek op en ik ga er ook mee naar bed. Ochtend, middag avond?.ik ben echt de hele dag met muziek bezig. Nummers schrijven is daarom voor mij nooit een grote opgave. Ik heb er altijd wel eentje in mijn hoofd.

Je album heet 'Paint By Numbers'. Zit daar nog een bepaalde filosofie achter?

Ik wil er alleen maar mee zeggen dat muziek net een grote kleurplaat is, die je alleen maar hoeft in te kleuren. Muziek is net als schilderen een magisch iets. Soms zet je veel kleuren op papier en die zijn afhankelijk van je bui. Ook met muziek is dat een beetje zo. Wanneer je muziek maakt is het gevoel dat je erbij hebt van groot belang. Ik wil in ieder geval graag dat mijn muziek iedere keer weer and