Musical: Jesus Christ Superstar

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Andrew Lloyd Webber en Tim Rice creëerden de rock musical Jesus Christ Superstar. Een moderne, gedurfde en omstreden interpretatie van de laatste zeven dagen in het leven van Jezus Christus. Jezus wordt daarin op menselijke en invoelbare wijze geportretteerd als een man die, op het hoogtepunt van zijn invloed en roem, het vertrouwen verliest van Judas. Judas vermoedt dat de mythe rondom de man Jezus belangrijker is geworden dan hetgeen hij predikt in naam van God. Het verhaal van twee gepassioneerde mannen en één gepassioneerde vrouw, Maria Magdalena, die als enige bij Jezus zal blijven tot na zijn dood.

Afbeelding verwijderd door redactie

De single 'Superstar' werd met name in het liberale Nederland een hit en het conceptalbum (1970) met Murray Head, Ian Gillan en Yvonne Elliman een baanbrekende klassieker. Vijfendertig jaar later brengt Joop van den Ende Theaterproducties een gloednieuwe Nederlandse bewerking van Jesus Christ Superstar in de Nederlandse theaters. Een eigenzinnige versie van een even eigenzinnige rockmusical.

En met dat idee moet je ook naar deze musical gaan. Het is een rockmusical en geen zoetsappig zangfestijn. Dat een hoop mensen zich daarvan niet bewust waren, hoorde ik wel om mij heen. Mijn buurman klaagde over pijn in zijn oren. Ja, het geluid was soms ietwat hard, maar het is nu eenmaal rockmuziek, dus vrij luid...

Afbeelding verwijderd door redactie

De hoofdrol in deze musical is naar mijn mening niet de rol van Jezus Christus, maar die van Judas, vertolkt door de redelijk onbekende zanger van de Haagse band jeWelste; Martin van der Starre. Een indrukwekkend strotwerk en een absolute wervelende rol die de Belgische Dieter Troubleyn als Jezus een beetje weg doet vagen. Casey Francisco schittert als Maria Magdalena. Zij zet met veel emotie de rol neer. Kippenvel rilt over je lichaam als zij tijdens de 39 zweepslagen 'Mag het even over?' in een reprise neerzet. Adembenemend mooi!

Jamai Loman (Simon) en musicalhelden Rolf Koster (Annas) en Michael Diederich (Herodes) nemen echter maar kleine rollen in beslag in deze musical. Het blijft bijzonder dat men blijkbaar niet voor de grote namen in musical-land heeft gekozen voor de hoofdrollen van Jezus en Judas. Michael Diederichs "goochelact" in deze musical vind ik persoonlijk ook niet echt in het geheel passen. Maar goed, het is niet voor niets een 'eigenzinnige uitvoering' natuurlijk.

Afbeelding verwijderd door redactie

Ondanks de geweldige zangpartijen in de musical ging ik toch ietwat teleurgesteld naar huis. Bij een 'Joop van den Ende-musical' verwacht je vrij veel spectakel en mooie decors en die ontbraken in deze musical vrijwel. Behalve de scene met het kruis is het decor vrij kaal en emotieloos. Hou je van rock, dan zal deze musical je zeer zeker aanspreken. Hou je van musicals met veel tierelantijnen en decor, dan zou ik deze musical maar overslaan.

Jesus Christ Superstar is nog tot 2 juli te zien in diverse theaters in Nederland. Voor meer informatie en de speellijst kijk op de officiele website.