Stoere jongens huilen niet

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het verhaal speelt zich rond Don Kerbosch. Deze stoere jongen van gegoede afkomst, wordt na het zoveelste incident op zijn ?kakschool? naar een (half-) ?zwarte? basisschool gestuurd. Hij maakt echter geen vrienden met zijn nieuwe klasgenoten en Don blijft in vechtpartijen terecht komen. Dan vindt er een schoolvoetbaltoernooi plaats. Voetbal is Don zijn grote passie en op deze manier kan hij zijn oude klasgenoten letterlijk en figuurlijk verslaan. Een team samenstellen blijkt echter geen gemakkelijke opgave?

Hoewel deze verhaallijn enigszins luchtig klinkt, snijdt de film ook meer heftige thema?s aan. Allereerst wordt de kijker een glimp gegeven van het (over)leven op een ?zwarte? school, compleet met scooterachtervolgingen en rapbattles. Daarnaast behandelt de regisseur een scala aan diepe onderwerpen, als aanranding, verlies van naasten, discriminatie, homofobie, en niet te vergeten in een tienerdrama, seksualiteit. Door deze veelvoud aan heavy thema?s blijven ze alle oppervlakkig. Misschien was het beter geweest er eentje uit te lichten? Het verhaal is echter geschreven voor jongens (en meiden) uit de bovenbouw van de basisschool en die willen vast geen zware film over voetbal. Zoals de film ons immers doet geloven; stoere jongens huilen niet!

Is Don geschikt voor Vrouw.nl filmfans? Alleen als die er met hun zoon of broertje in de leeftijd van 8 tot 14 jaar heengaan. Moeders en grote zussen die anderhalf uur voetbalterreur durven doorstaan, zullen leren dat ?het doen? in tienertaal enkel onschuldig tongzoenen betekent. Voor minder stoere vrouwen is het afwachten tot de film door de KRO op televisie wordt uitgezonden. Dan kunnen zoon- en broerlief lekker alleen kijken!

Titel: Don
Regie: Arend Steenbergen (bekend van Zwarte Zwanen en Twee Dromen)
Producent: A-film in samenwerking met de KRO
Release: 24 april 2006