Alles wat ik van mannen weet...

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Op het eerste gezicht is het een grappig klein boekje, die je in een poep en een scheet uit hebt. Da's dus een klein half uurtje voor mij. Onderverdeeld in diverse hoofdstukken vertelt ze op de linker pagina over een eigenschap van de man en dan op de rechter pagina over de 'overeenkomstige' eigenschap van de hond. De pagina's worden opgevuld met heel veel foto's van haar met haar hond Mister Big, met tussen door foto's van haar met andere honden en diverse mannen. Ook staan er quotes van beroemdheden over de hond. Zo door te lezen dus, in een poep en een scheet. Je doet waarschijnlijk langer over een wandeling met je hond of je man.

"Al geef je je vriendje alle ruimte, hij mag niet vergeten, dat hij van jou is
en dus zul je hem heel soms aan moeten lijnen als zijn gedrag je zorgen baart."

Wellicht moet je het boek met een korrel zout lezen en zo is het ook wel geschreven: grappig en vermakelijk. Maar het wordt niet als dusdanig gepresenteerd. Nee, er wordt gesuggereerd dat als je het gedrag van een hond begrijpt, jouw leven met een man een stuk gemakkelijker zal zijn. En zelf zegt ze over dit boekje: 'Als je dit boekje uit hebt, vermoed ik dat je een heel andere kijk op zowel mannen als honden hebt gekregen, en als je mijn tips opvolgt, weet ik zeker dat je relaties met zowel mannen als honden een stuk prettiger zullen worden... Veel succes!' Enfin, de woorden van een single dame.

"Vertel hem wat jij van een relatie verwacht en
beloon hem niet tot hij die eenvoudige basisregels snapt."

Ze zegt dat er wat betreft instinct en gedrag nauwelijks verschil is tussen mannen en honden. Sommige dingen die ze opnoemt zijn wel grappig gevonden, zoals het vergelijken van mannengedrag als mannen onder elkaar zijn met hondengedrag van een alfamannetje in een roedel honden. Maar goed, die vergelijking kan je ook doorvoeren naar het gedrag van andere dieren zoals apen en hanen. Dat hoeft dus niet persé hond-specifiek te zijn.

"Geef hem lekkere dingen, leg hem in de watten, zodat hij zich in de wolken waant.
Geef zijn ego een flink schouderklopje en onbewust zal hij zijn gedrag met de beloning associëren
- en het snel nog eens doen..."

Ik vind het hele boekje, als zogenaamde 'relatie-handleiding', eigenlijk een beetje heel erg kort door de bocht. Want heb je dan ook sex met je hond? Kan je met hem over je problemen praten? Helpt hij jou groeien, zowel emotioneel als persoonlijk? Kan hij jou financieel bijdragen en voor je zorgen? En een lekkere vette ruzie op zijn tijd? Die heb je toch ook nodig!? Een goede relatie is gebaseerd op Communicatie, Liefde, Vriendschap, Sex en Intimiteit. Je maakt mij echt niet wijs dat je al die dingen met je hond kan delen.

"Jongens blijven jongens en al wil hij nog zo graag de man van je dromen zijn
door je trouw te blijven, het zal hem nooit helemaal lukken."

Ook denk ik dat als je, als vrouw zijnde, je relaties met mannen blijft vergelijken met je relatie met je hond, net zoals het boek vertelt dat je moet doen, je nooit een gezonde, langdurige relatie met een man zou kunnen opbouwen. Een partner moet je gelijke zijn, en niet je ondergeschikte, en dat is je huisdier stiekem toch wel altijd een beetje. Ook vind ik dat de in het boek genoemde vergelijkingen tegenwoordig met alle metromannen, androgyns en vrouwen-mannen absoluut niet op gaan. Of je zou het boek opnieuw moeten schrijven en dan moeten uit gaan van teefje in plaats van een reu, zoals Mister Big is.

Tot slot verontschuldigt ze zich (zeer terecht) nog even en zegt Clare dat ze mannen beslist niet op een negatieve manier met honden vergelijkt. Ze is even dol op beide wezens en hoopt dat ze er altijd wel één, maar het liefst alle twee, in haar leven zal hebben.

Persoonlijk vind ik dat het boekje, met al wat erin staat, de intelligentie en intuïtie van de vrouw ondermijnt. De enige eigenschap van een hond welke elke man van mij wel mag hebben vind je terug in een oude gezegde: "Zo trouw als een hond." En om dat te weten heb ik geen boekje nodig! Wil je het boekje alsnog lezen: het is leuk tijdverdrijf voor een kwartiertje!

NB. Alle quotes zijn van Clare zelf en gaan natuurlijk over... de man.

Afbeelding verwijderd door redactie

Alles wat ik van mannen weet heb ik van mijn hond geleerd
Clare Staples
Uitgeverij Bzztoh
ISBN: 9045305917
Prijs: ? 9,95