Boek: Internet Dating Gids

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Mijn eerste reactie na even heel kort doorbladen: hilarisch! Dit gaan ze toch niet menen! Ik zie uiterst serieuze ?voorbeeld profielen? opgesteld en krijg de indruk dat Single Zijn synoniem staat voor; meid wat erg, maar er is hulp want wij gaan je aan de man helpen! En dan komt alles weer goed?

Is er dan toch niet zoveel veranderd in de loop der jaren als ik dacht? In gedachten zie ik ouderwetse taferelen. Ik zie koetsen en wegkijkende, buigende vrouwen. Ik zie een deftig uitziende man aan de Heer Des Huizes vragen te trouwen met zijn oudste dochter. Liefdeloze maar maatschappelijk goedgekeurde verbintenissen. Is Single Zijn tegenwoordig dus ook nog steeds ?een fase? die vooral niet te lang moet duren?

Afin, of het nou de omgeving is die er op aan stuurt (zeurt?) óf dat je zelf dat traditionele beeld van ?later als ik groot ben? wilt invullen omdat het zo hoort? Hoe dan ook, volgens de cijfers op de eerste pagina is van deze gids, blijkt dat 15% van de huidige singles daadwerkelijk actief op zoek is naar een partner. In gedachten ga ik stuk voor stuk de singles af in mijn kennisenkring. Inderdaad ook daar zie ik duidelijk op zoek zijnde mannen en vrouwen die het plaatje ingevuld willen hebben. En wat een geluk, want we hebben tegenwoordig internet. En we hebben nog meer geluk: we hebben nu ook een gids! Halellujah! Praise the lord!

Maar ik zet mijn scepsis opzij en sla het boek open. Ik ben niet echt bekend met de datingsites, dus dit boek zou goed moeten aansluiten denk ik. Het boek begint met wat cijfers over singles. Ze verwijzen me naar de bijlage achterin het boek: nog meer cijfers. Leuk! De statistieken dateren wel uit 2004 dus hoe zullen de cijfers nu zijn in deze snel veranderende maatschappij? Ze verwijzen me naar www.cbs.nl

Na een korte inleiding over daten via internet, wordt gelukkig toch nog even aangehaald dat je als ?zoeker? alleen succesvol kan zijn wanneer je goed in je vel zit, je eigen leven leidt en je de boel eigenlijk goed op de rit hebt staan. Hoe je dat weet, is eenvoudig te toetsen aan een lijst met eenvoudig herkenbare voorbeelden. Eigenlijk bedenk ik me, zou zo?n lijst gebruikt moeten worden door de datingsites zodat, alvorens je door mag tot de inschrijfprocedure, je eerst op alle punten geslaagd moet zijn. Ha, wat zullen er dan veel afvallen, bedenk ik gniffelend.

Het boek behandelt verder stapje voor stapje de te bewandelen weg. Ik begrijp dat er verschillende doelgroep datingsites bestaan. De negen meest bekende worden uitvoering geanalyseerd in de bijlage achterin. Nadat je de site gekozen hebt die jou het meest aanspreekt, wordt er uitvoerig ingegaan op het schrijven van je profiel. Er worden tips en voorbeelden gegeven hoe je ?je betrokkenheid creëert en beeldend kan schrijven?. Waar moet je op letten bij het verzinnen van een nickname en welke foto kan je het beste plaatsen. Het volgende hoofdstuk gaat over zoeken en gevonden worden. Opgevolgd door ?Contacten leggen en onderhouden?. Hoe schrijf je een ?interesse-berichtje? en hoe ga je om met onderwerpen als ?afwijzen?? Het boek gaat verder over De Ontmoeting. Hierin vind je tips waar je het beste kan afspreken.?Do?s en Don?t-s? over jouw gedrag en signalen waar je op moet letten bij jouw date. En tot slot het hoofdstuk ?Na de ontmoeting? met hierin o.a. de 10 geheimen van een goede relatie.

Het boek is makkelijk leesbaar en neemt je in rustig tempo stap voor stap mee. De schrijvers proberen je te behoeden voor cliché?s en dooddoeners die nadelig voor jou kunnen zijn in je zoektocht. Het boek is vriendelijk geschreven maar maakt ook korte metten met jouw tekortkomingen. Dat vind ik een goed punt.
Al met al staan er best wel handige dingen in, maar met een beetje gezond verstand vond ik sommige tips eigenlijk niet meer dan logisch. Eigenlijk weet je het allemaal wel. Natuurlijk kan het zeker handig zijn om nog even goed op alle feiten te worden gewezen, maar echt verrassend is het niet. Eigenlijk geldt gewoon doén en dan kom je er vanzelf wel achter want zo moeilijk is het helemaal niet.
Daarom krijg ik een beetje het gevoel dat deze gids bedoeld is voor die écht serieuze zoekers die nog een beetje angst en onkunde hebben met betrekking tot internet. Voor diegenen die huiverig zijn op internet gebied en onzeker op date-gebied, zou deze gids wellicht een prettige ondersteuning kunnen zijn.

Neem anders ook eens een kijkje op de verwante internetsite: http://internetdatinggids.nl

Internet Dating Gids
Auteurs: Kars Jol & Diana Mars
ISBN 90389 1660 4
Consumentenprijs ? 9,50
Uitgeverij Elmar