Wedding Crashers

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wilson en Vaughn spelen in Wedding Crashers respectievelijk John en Jeremy, twee makkers in hun mid-dertig. Geen vrouw, geen kinderen: allemaal veel te lastig, lang leve het single-bestaan! Het enige wat ze wél willen, is af en toe een wilde nacht, no strings attatched. En die vinden ze op bruiloften: op elk feest een andere chick. De mannen leiden dus een onbezorgd 'crasher' bestaan en hebben de tijd van hun leven. Totdat één van de twee écht verliefd wordt...

Op het eerste gezicht lijkt het concept van Wedding Crashers simpel, maar de chemie tussen Vince Vaughn en Owen Wilson zorgt er tóch voor dat het een bijzondere film is. Het is dan ook niet per ongeluk gegaan dat deze twee heren samen zijn gecast. Regisseur David Dobkins had in Shanghai Knights al eerder gewerkt met Wilson, regisseerde Vaughn in Clay Pigeons en was zo onder de indruk van de mannen dat Wedding Crashers deels is ontstaan doordat de regisseur deze twee grappenmakers graag samen in één film wilden zien. Een prima keuze dus, want de scènes die Wilson en Vaughn samen hebben, zijn de leukste uit de hele film.

Afbeelding verwijderd door redactie

De thema's in de film zijn natuurlijk vriendschap en liefde. Het eerste thema komt erg goed uit de verf: in de hilarische momenten van John en Jeremy die joodse, chinese en all american bruiloften afstruinen is goed te zien dat het echte vrienden van elkaar zijn. Het thema liefde komt daarentegen helemaal niet tot zijn recht en dit komt eigenlijk door het type film dat Wedding Crashers is. Je kunt hem namelijk typeren als een 'Ben Stiller film': hij is vergelijkbaar met de Dodgeball, Starsky and Hutch en vooral met Meet the parents , waar Ben Stiller een belangrijke rol in had. In dit soort films speelt humor eigenlijk de hoofdrol en moet elk ander thema het onderspit delven. Zo ook in Wedding Crashers: wanneer er liefdesverklaringen of gevoelige gesprekken aan bod komen, is er niks meer te lachen en valt de film dood. Dit is jammer, maar begrijpelijk: een film als deze kan niet 128 minuten constant hilarisch zijn. Maar de momenten die dat wél zijn (en dat zijn er veel), maken de film zeker de moeite waard. Mits je van Stiller films houdt uiteraard.

Wedding Crashers ligt vanaf 26 januari in de winkel of videotheek. Naast de daadwerkelijke film biedt de DVD ook leuke extra's. Er staat een uncorked version op, die wat langer duurt dan de originele versie, waardoor je nog net een paar extra scènes meepakt. Ook is er commentaar van de hoofdrolspelers en regisseur David Dobkins te zien. Een ander onderdeel dat je zeker ook nog even moet bekijken is 'The Rules featurette', waar de regels van het wedding crashen worden besproken, met voorbeelden als 'Invites are for losers' en 'Whatever it takes to get in, get in'. Een echte aanrader dus!

Wedding Crashers
Met: Owen Wilson, Vince Vaughn, Christopher Walken e.a.
Adviesprijs: 20,99 euro
Tijd: 128 minuten