OST Walk The Line

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

"Walk The Line" vertelt het legendarische Cash & Carter verhaal. Met in de hoofdrol Joaquin Phoenix als Johnny Cash en Reese Witherspoon als June Carter. Al een paar jaar voor hun dood - die in 2003 vier maanden na elkaar volgde -, kozen Johnny Cash en June Carter zelf Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon uit om hun te spelen. Het duurde uiteindelijk vier jaar om alle rechten voor "Walk The Line" rond te krijgen en nog eens vier jaar om de film op te nemen.

Om de personages Cash & Carter zo goed mogelijk neer te zetten zonder hen daarbij overdreven te imiteren, volgden Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon zes maanden zangles bij muziek producer T Bone Burnett, leerde Joaquin Phoenix speciaal voor deze rol gitaar spelen en Reese Witherspoon leerde, om net als June Carter, de auto-harp te bespelen zodat zij zichzelf konden begeleiden tijdens het zingen van de nummers die jarenlang met groot succes vertolkt werden door Johnny Cash en June Carter.

Afbeelding verwijderd door redactie

De film "Walk the Line" is inmiddels in Amerika een groot succes, en vanaf 2 februari ook hier in de bioscoop te zien. De Cash & Carter songs die Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon met veel liefde en gevoel zingen in deze film, zijn samengebracht op de CD "Walk The Line - Original Motion Picture Soundtrack". Deze CD bevat o.a. een - niet zo'n opwindende - vertolking van het welbekende "Ring of Fire", het nummer dat June Carter in 1963 schreef over de grote aantrekkingskracht tussen haar en Johnny. Johnny Cash schreef op zijn beurt "Flesh and Blood" over zijn liefde voor June. Helaas komt "Flesh & Blood" in de film, en dus ook op de CD, niet voor. Het nummer "Walk the Line" schreef Cash voor zijn eerste vrouw. En ook al is Joaquin Phoenix geen bariton, hij vertolkt met een verrassend warm stem geluid totaal zeven van de zestien songs op dit album. "Cocaine Blues" en "Folsom Prison Blues" springen daar wat mij betreft echt uit.

Het stemgeluid van Joaquin Phoenix vind ik echter, in combinatie met een versimpelt boom-chicka-boom ritme, tijdens sommige liedjes toch ook een beetje saai worden. Gelukkig neemt Reese Witherspoon twee nummers voor haar rekening. Het nummer "Wildwood Flower" is hiervan, in al haar breekbaarheid, misschien wel de opmerkelijkste. Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon zingen ook twee duetten: Een bijzondere uitvoering van "It ain't me Babe", (origineel van singer/songwriter Bob Dylan) en "Jackson", het nummer waar Johnny en June in 1967 een Grammy Award mee wonnen. Johnny Cash verkocht wereldwijd meer dan vijftig miljoen albums en won in zijn leven vele prijzen, waaronder in totaal veertien Grammy's.

Afbeelding verwijderd door redactie

Voor hun rol in "Walk The Line" ontvingen zowel Joaquin Phoenix als Reese Witherspoon al verscheidene prijzen. Waaronder een Golden Globe voor "Best Performance by an Actor in a Motion Picture", één voor "Best Performance by an Actress in a Motion Picture" en "Walk The Line" ontving een Golden Globe voor " Best Motion Picture 2006". De verwachting is dat "Walk The Line" ook bij de Oscar uitreiking uitzonderlijk goed zal scoren.

Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon verdienen voor hun rol en aandeel in "Walk The Line", wat mij betreft, zeker een Oscar voor "Best Actor" en "Best Actress". De vonken spatten van het doek af. En ook al hoor je aan de songs op de CD, waarop zij elke noot zelf zingen, dat het geen uitzonderlijk goede zangers zijn: je hoort ook de liefde voor Johnny Cash en June Carter in hun stem terug. En dat maakt van "OST Walk The Line" best een leuke aanvulling voor je Cash & Carter CD collectie.

Afbeelding verwijderd door redactie

Walk the Line- Original Motion Picture Soundtrack

1. Get Rhythm - Joaquin Phoenix
2. I Walk The Line - Joaquin Phoenix
3. Wildwood Flower - Reese Witherspoon
4. Lewis Boogie - Waylon Payne
5. Ring Of Fire - Joaquin Phoenix
6. You're My Baby - Johnathan Rice
7. Cry Cry Cry - Joaquin Phoenix
8. Folsom Prison Blues - Joaquin Phoenix
9. That's All Right - Tyler Hilton
10. Juke Box Blues - Reese Witherspoon
11. It Ain't Me Babe - Joaquin Phoenix/Reese Witherspoon
12. Home Of The Blues - Joaquin Phoenix
13. Milk Cow Blues - Tyler Hilton
14. I'm A Long Way From Home - Shooter Jennings
15. Cocaine Blues - Joaquin Phoenix
16. Jackson - Joaquin Phoenix/Reese Witherspoon

Sony/BMG
8-2876762322-1
De CD bevat als extra o.a.:
- Stukjes van "Rock & Roll Ruby" en "Jackson":
Optredens van Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon die niet te zien zijn in de film.
- Een langdradig interview met T Bone Burnett
- Een Foto galerij met screen shots uit de film