Anthony Swofford - Jarhead

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Oliebronnen worden gebombardeerd. De hemel kleurt zwart. Iedere nacht volgt er wel een gasalarm. Flyers om de bevolking over te halen zich over te geven worden uit een vliegtuig gegooid. Het ene na het andere bombardement vindt plaats. Wanneer Swofford met vijftig kilo op de rug en een hightech-wapen in de hand door de woestijn ploetert, vraagt hij zich af waarom? Wat doet hij hier in het zand zonder enige bescherming tegen de moordende hitte. Irakese soldaten kunnen iedere moment opduiken. Overal ziet hij lijken. Tijdens zijn opleiding heeft hij leren schieten, maar tijdens deze oorlog zal de marinier nooit zijn geweer gebruiken.

Swofford heeft zijn bevindingen schitterend opgeschreven. Dit boek leg je niet weg voordat je het helemaal uitgelezen hebt. Niet getreurd als je niet van oorlogsboeken houdt. 'Jarhead' is namelijk een heel prettig leesbaar boek. Swofford vertelt niet alleen over zijn tijd als marinier tijdens de eerste golfoorlog. Zo schrijft hij over zijn jeugd, opleiding, over kameraadschap en over de periode na de oorlog.

Dit is het verhaal van een jongetje dat in het voetspoor van zijn vader, die ooit in Vietnam vocht, wil treden. Van een jongen die bedrogen wordt door zijn vriendin. Van een twintigjarige marinier die terugkeert naar Amerika als een man. De levendige schrijfstijl van Swofford geeft je een eerlijk beeld van de oorlog, de ellende, de angst en kameraadschap. Je moet het zeker gelezen hebben.

Ben je geen lezer? Niet getreurd. De verfilming van het boek draait op dit moment in de bioscoop. De regie is in handen van Sam Mendes. Anthony Swofford wordt gespeeld door Jake Gyllenhaal.

Jarhead - Kroniek van een Golfoorlogveteraan

Anthony Swofford

Uitgeverij: Spectrum
Omvang: 282 blz.
Adviesprijs: ? 14,95
ISBN: 90-712-0606-8