Zelfverdediging voor vrouwen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Misschien denk jij wel: Waarom zou ik zelfverdedigingstechnieken leren? Als ik vastgepakt wordt door een man kan ik het toch niet winnen. Het antwoord van Lavinia Soo-War luidt: Geen enkele man, hoe groot of sterk ook, is onoverwinnelijk. In het eerste hoofdstuk Wat is zelfverdediging?, wordt al snel duidelijk dat dit boek je een filosofie en toepasbare technieken voor zelfverdediging aanreikt en dat je geen ervaring of bepaalde kennis van krijgskunsten hoeft te hebben.

Lavinia Soo-Warr heeft de afgelopen 30 jaar een zelfverdedigingsprogramma ontwikkeld: O.P.O.F.
O.P.O.F staat voor: Opletten, Psychologie, Ontwijken en Fysiek. Opletten staat op de eerste plaats, direct gevolgd door Psychologie en Ontwijken. Als niets helpt, dan volgt de laatste stap: Fysiek handelen. Stap voor stap worden deze elementen aan de hand van voorbeelden en persoonlijke ervaringen, verdeeld over 12 hoofdstukken, allemaal uitgebreid behandeld in dit boek .

O.P.O.F in het kort:
- Opletten: Wees je bewust van je omgeving. Waar kan je hulp vinden? En let op de signalen van je lichaam.
- Psychologie: In elke situatie spelen twee psychologische processen: Dat van jezelf en je aanvaller. Hoe straal je zelfvertrouwen uit? Wat ziet de eventuele aanvaller of dief?
- Ontwijken: één (Opletten) + één (Psychologie) = Ontwijken of Confronteren. Zodra je beseft dat er iets niet klopt kan je of nog weglopen om het te voorkomen, of je onderneemt fysiek of verbaal actie.
- Fysiek: Als de mogelijkheden van O, P en O zijn uitgeput zonder succes, dan blijft er niets anders over dan fysiek te reageren. Dit mag alleen om jezelf, je familie of vrienden te beschermen.

Hoe gebruik je O.P.O.F? Hoe luister je bijvoorbeeld naar je lichaam? Hoe bereid jij je geestelijk voor op een tasjesroof of lichamelijke aanval?, Hoe kan je kalm en verzekerd over blijven komen? En Hoe kan je een confrontatie voorkomen? Dit zijn een aantal vragen waarop je het antwoord zult vinden in Zelfverdediging voor Vrouwen. Voor als je een confrontatie niet meer kan voorkomen, vind je in dit boek een hele reeks verdedigingstechnieken die met tekst en duidelijke foto?s worden uitgebeeld.

In het ruim van opzet en kleurrijke boek, wordt allereerst ingegaan op alledaagse situaties die voor kunnen komen. Bijvoorbeeld: Hoe kan je het beste reageren als iemand je ongewenst vastpakt? Wat doe je met iemand die jou een agressieve handdruk geeft? Of als iemand je tegen je zin in te stevig vastpakt en naar zich toe trekt? Ook lees en leer je hoe je (twee) aanvallers van je af kan slaan, een klap af kan weren en wat je daarbij zoal kan gebruiken.

Er is een speciaal hoofdstuk voor Seksuele intimidatie, Een aanval met een mes, Thuis situaties en Op kantoor. Want, Hoe krijg je iemand die boven op je zit van je af?, Hoe pak je de belager zijn mes af? Hoe kan je zelf een mes gebruiken? En Hoe maak je subtiel (of iets minder subtiel) de afstand tussen jou en die vervelende opdringerige collega groter?

Dit zijn een aantal situaties, die aan de hand van het O.P.O.F programma in het boek behandeld worden. In het begin van het boek vind je een aantal vragen lijstjes. Het is raadzaam deze in te vullen voordat je het boek verder gaat lezen. Als je het boek gelezen hebt, maak dan de vragen nog eens. Je kunt dan zien welke invloed het lezen van de informatie in het boek Zelfverdediging voor Vrouwen op jou gehad heeft.

Zelfverdediging voor Vrouwen is een belangrijke gids voor iedere vrouw. Ik ben namelijk van mening dat elke vrouw hoort te weten hoe zij zichzelf moet en kan verdedigen. Ik raad je aan om de verschillende technieken eens samen met een vriend of vriendin ( die tegen een stootje kan) een beetje te oefenen. Zo leer jij je bepaalde technieken eigen te maken en dit helpt zeker om je zelfvertrouwen op te krikken en de angst om iemand pijn te doen te overwinnen?

Afbeelding verwijderd door redactie

Lavinia Soo-Warr
Zelfverdediging voor vrouwen
256 bladzijden
Uitgeverij: Uitgeverij Atrium/Elmar
ISBN: 90-594-71-245