Waking the dead

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het team, onder leiding van detective Peter Boyd (Trevor Eve) trekt hierbij werkelijk alles uit de kast om nieuw bewijsmateriaal boven water te krijgen en maakt daarbij gebruik van hypermoderne onderzoekstechnieken, die ten tijde van de moord nog niet beschikbaar waren.
Zo levert de forensische expert Dr. Frankie Wharton (Holly Aird) dankzij deze nieuwste technische hoogstandjes keer op keer nieuwe inzichten op de zaken.
Daarnaast speelt profiler Dr. Grace Foley (Sue Johnston) met haar scherpzinnige kijk en jarenlange ervaring een grote rol. Zij weet steeds weer een feilloos inzicht te krijgen in de motieven en het profiel van de daders. Eigenzinnig als ze is vertrouwt ze hierin volledig op haar eigen gevoel en expertise en deinst ze er niet voor terug om de meningen van de rest van het team naast zich neer te leggen als zij dat nodig vindt.
En ook de veldwerkers DC Spencer Jordan (Wil Johnson) en DC Amelia Silver (Claire Goose) blijken zeer waardevolle en onmisbare teamgenoten tijdens het oplossen van de volgende vier cold case-zaken:

Burn-Out

De jonge Marina Coleman (Angela Griffin) heeft de dood van haar vader (een oorlogsfotograaf) na al die jaren nog steeds niet kunnen verwerken. Het ontdekken van de ware toedracht van zijn dood is voor haar zo?n obsessie geworden dat zij een auto in brand steekt en betrapt wordt door Boyd.

The Blind Beggar

Wanneer werklui tijdens hun werkzaamheden in de grafkelder van een kerk een schedel ontdekken, komt het cold case-team in actie. Het lijk wordt met beton en al uit de tombe gehaald en het onderzoek kan beginnen. Het team wordt flink tegengewerkt door de lokale geestelijken en gelovige dorpsgenoten.

A Simple Sacrifice

Juist wanneer Annie Keel (Harriet Walter) na vijfentwintig jaar gevangenisstraf wegens moord op haar man en achtjarig buurjongetje vrijkomt, wordt deze zaak heropend en komt er nieuw bewijsmateriaal boven water waardoor de schuld van Keel ineens niet meer zo zeker is.

Every Breath I Take

Het lijk van politieagente Debbie Britten (Joanne Farrell) wordt uit de Theems gevist. Zij verdween een jaar eerder spoorloos. Al gauw komen er zoveel opmerkelijke geheimen uit haar verleden naar boven dat het team alle zeilen bij moet zetten om de dader te achterhalen.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

In 2001 werd Waking the dead als Britse televisieserie door de BBC uitgebracht. Het werd een doorslaand succes en inmiddels heeft de serie het vijfde seizoen achter de rug. Zowel in 2003 als in 2004 werd de serie genomineerd voor een Emmy Award. En in 2004 werd deze ook toegekend.

Deze DVD-box bevat vier DVD?s met daarop de eerste vier afleveringen van het eerste seizoen. Iedere aflevering bestaat uit twee delen van vijftig minuten, compleet met begin en eind. Zowel los te bekijken als achter elkaar. Ieder deel is ook nog eens onderverdeeld in zes hoofdstukken.
Het hoofdmenu is beknopt en overzichtelijk en er zijn verder geen extra?s.

Afbeelding verwijderd door redactie

Ik heb genoten van deze zeer boeiende serie met zijn spectaculaire onderzoeken, speciale verhoortechnieken en zelfs complete reconstructies van de plaats delict. Niet in de laatste plaats door het uitstekende en geloofwaardige acteerwerk van de vaste cast. De karakters zijn goed uitgewerkt en verre van oppervlakkig en zo nu en dan komt er ook even een privé-leven in beeld. Hoewel iedere aflevering een afgerond verhaal is, maakt het terugkerende vaste team iedere volgende aflevering nog boeiender doordat je de mensen steeds beter leert kennen.
Overbodig om te vermelden dat ik aan vier afleveringen niet genoeg had en alleen maar meer wilde.
Het feit dat de serie inmiddels zijn vijfde seizoen achter de rug heeft, maakt wat dat betreft een hoop goed. Ik kijk uit naar de volgende bundel afleveringen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Waking the dead
400 minuten
Adviesprijs: ?29,99