HM regeert

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Na de pauze maken we kennis met Jetty's tweelingbroer Stanley. Hij is koerier en bezorgt voedselpakketten aan de minder bedeelden. Stanley is een echte stoere Surinaamse man, die menig vrouwspersoon in de zaal wel ziet zitten. Gelukkig heeft hij drie mobiele nummers, mocht de vrouw van zijn dromen bellen. Wanneer hij (letterlijk) de weg weer eens kwijt is vraagt hij zijn taante om raad.

Taante Mathurin is van plan om een eigen ministerie op te richten: het ministerie van Wel en Wee. Taante kan maar niet begrijpen waar dit land naartoe gaat. "We moeten met z'n allen gewoon een grote wassie houden (schoonmaak red.)". Taante vindt dat iedereen z'n handen uit z'n mouwen moet steken en niet meer zo'n grote mond moet hebben, dan zou dit land er vast veel beter uitzien. Ze spreekt haar persoonlijke troonrede uit, op geheel eigen wijze.

Mathurin zet met 'HM regeert' een hele bijzondere avond op de planken neer. Ze speelt heel persoonlijk en dichtbij, maar kan dingen ook heerlijk uitvergroten met een zware Surinaamse tongval. Voor de Surinamers in de zaal waren de situaties die ze beschreef erg herkenbaar, aan de reacties te horen. De niet-Surinamers kregen subtiel les in termen als 'tjoerie', 'wassie', 'doeken' en 'regeren' (wat dus niet alleen 'heersen' betekent ;-) ).

Hoewel het overgrote deel van de avond erg grappig was, waren er ook momenten ingebouwd wanneer er stevig tegen maatschappelijke problemen aangetrapt werd. En juist dat maakte de avond zo sterk, om als vakvrouw zo'n breed programma neer te zetten.

Afbeelding verwijderd door redactie

Jetty wie?

Jetty Mathurin ('51) is een creatieve duizendpoot die acteert, presenteert, colums schrijft voor o.a. Radio Rijnmond en het blad 'Contrast', maar bovenal theatermaker is. Van huis uit is ze onderwijzeres en logopediste. Eind jaren '80 maakte Jetty de overstap naar de tv- en theaterwereld. Grote bekendheid kreeg ze in de rol van Smorrie in de dramaserie 'Vrouwenvleugel', winnaar van de Televisierring 1994. 'HM regeert' is de zesde in een reeks van succesvolle one-woman-shows van Mathurin.

'HM regeert' is tot 1 juni in de Nederlandse theaters te zien. Kijk voor de actuele speellijst en meer informatie over Jetty Mathurin op www.mathurin.net of www.mojotheater.nl