Fame The Musical

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De Musical FAME vertelt het verhaal van een groep studenten aan de New Yorkse High School of Performing Arts, vanaf het moment van hun auditie tot aan het eindexamen. Ze hopen allemaal op een toekomst als succesvol acteur, zanger, danser of muzikant. FAME neemt het publiek mee langs hoogte- en dieptepunten, vriendschappen, romances en het harde werken dat nodig is om de ultieme droom te bereiken.

Wat vond ik de serie als jonge puber geweldig! Ik miste geen aflevering en was heimelijk verliefd op de pianospelende krullenbol Bruno. En natuurlijk wilde ik ook danseres worden na het zien van de spectaculaire danspasjes in de serie. Ik wilde Coco zijn. Mijn vriendinnen vonden de zachtaardige Bruno maar niets en vielen als een blok voor de stoere danser Leroy. Fame was HOT in die jaren. Er was een levendige merchandise handel rond de film en de serie en liedjes als "Starmaker" en natuurlijk Irene Cara's "Fame, I'm gonna live forever" waren grote hits. De liveshows in Ahoy werden dagen achter elkaar helemaal uitverkocht. Bij veel bezoekers van de musical Fame zullen deze herinneringen ook nog wel leven.

Afbeelding verwijderd door redactie

Van de karakters uit de originele serie is eigenlijk weinig terug te vinden in de musical. Tyrone Jackson is wel duidelijk geïnspireerd op Leroy Johnson en de rol van Nick Piazza heeft in de verte wel iets weg van Bruno Martelli, maar dan zonder piano. Bij de docenten zien we alleen de rol van Mr. Scheinkopf, de joodse muziekdocent, in een duidelijk herkenbare vorm terug. Maar de danslerares heeft in de verste verte helemaal niets van de pit en het temperament die Debbie Allen destijds in de serie had. Barrie Stevens heeft in de musical een kleine rol als dramadocent. Voor de van oorsprong danser helaas geen enkel danspasje in de musical.

Na over mijn eerste teleurstelling heen te zijn dat Fame The Musical weinig meer heeft van de originele serie, zit ik toch op het puntje van mijn stoel. In het begin komt de musical wat langzaam op gang. Het geluid is soms niet helemaal optimaal, want sommige zangers overstemmen nauwelijks de muziek. Na de pauze volgt echter het betere deel. Met kippenvel luister ik naar nummers als "These are my Children". Helaas blijven de echte bekende nummers uit Fame achterwege, behalve natuurlijk de titelsong "Fame, I wanna live forever", die uiteraard voor een spetterende afsluiter zorgt die je wel doet denken aan het Fame van welleer met uiteraard de bekende gele taxi.

Afbeelding verwijderd door redactie

De musical zit zonder meer als een goed geoliede machine in elkaar, al lijkt dat de spontaniteit van de cast wel een beetje teniet te doen. Hou ook in de gaten dat de musical engelstalig is. Wij hoorden in de pauze een aantal mensen klagen dat de musical engelstalig is en niet geschikt voor hun zevenjarige dochter. In de musical worden inderdaad ook wat sexuele toespelingen gemaakt en is dus niet geschikt voor al te kleine kinderen. De musical is echter meer dan de moeite waard en heeft een ijzersterke cast. Zet echter je herinneringen aan de serie en de film opzij om er optimaal van te kunnen genieten.

Fame The Musical is nog tot 9 april te zien in onder andere Amsterdam, Doetinchem, Hoogeveen, Hengelo en Roermond. Voor de speellijst klik hier.