Javier Guzman: 'Ik ben een perfectionist'

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Hoe gaat het met je?

Het gaat echt goed met me. Een tijdje geleden had ik even een dipje, toen speelde ik niet lekker, maar dat is nu opgelost. Ik denk dat het publiek het niet eens gemerkt heeft. Dat hoort er natuurlijk bij, maar ik ben een perfectionist en wil altijd goed spelen.

Waarom cabaret?

Dat ik cabaretier wilde worden, wist ik eigenlijk vrij snel. Toen ik een jaar of zeven was, draaide ik de langspeelplaten van Wim Kan. Ik kon toen nog niet eens Nederlands, maar kende de platen wel uit mijn hoofd. Cabaret heeft me altijd gefascineerd. Ik vond het altijd leuk om op te treden, maar het heeft even geduurd voordat ik de stap durfde te zetten om voor de klein kunst academie te kiezen. Ik had het natuurlijk ook half, half kunnen doen, maar dan is het resultaat ook maar half. Ik wil alles goed doen. Ben bang om te falen, maar die angst maakt me ook scherp.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Uit dagelijkse gesprekken, boeken en tijdschriften. Eigenlijk uit alles wat in de maatschappij gebeurt. Ik ben de hele dag aan het werk. Denk altijd na over mijn shows. Nu werk ik al aan mijn volgende show waarmee ik in september ga try-outen. Waar die over gaat, vertel ik nog niet. De werktitel is in ieder geval 'Delerium'. Ik werk hard aan mijn show. Denk er veel over na, maar ik wil niet dat het publiek het gevoel krijgt dat ik er lang over na heb gedacht. Dat is niet makkelijk, maar ik voel me thuis op het podium en het spelen gaat goed.

'Guzman deelt uit! deel 1t/m3' is een tijdje geleden uitgekomen op dvd, tevreden?

Kijk nu had ik het beter gedaan, maar dat moet je relativeren. Ik ben nu veel verder. Als ik de shows zie, denk ik soms: dat had anders gemoeten. Dat heb ik altijd, zelfs na mijn huidige show. Het is zo'n momentopname. Ik vind de dvd een mooie afsluiter, tenslotte heb ik dit jaar geen conference gedaan.

De dvd bevat ook backstage fragmenten. We zien dat je kwaad bent na de tweede sinterklaasconference. Kun je ons daar meer over vertellen?

Op zo'n moment ben je gigantisch gespannen. Alles moet er op. Het klopt dat ik heel emotioneel was na de show, maar daar schaam ik met niet voor. Tegenwoordig relativeer ik het meer, maar twee jaar geleden ging ik na een slechte show depressief naar huis. Dan ging ik echt bij mezelf te rade, terwijl ik zelf goed had gespeeld. Nu weet ik dat er verschrikkelijk veel factoren een rol spelen.

Ga je zelf wel eens naar een cabaretvoorstelling?

De laatste show die ik heb gezien was er één van Theo Maassen, maar eigenlijk kom ik zelf bijna nooit in het theater.

De laatste tijd kwam je vaak negatief in de media. Zo heeft iedereen het over je drankprobleem en over het accident op de Zeedijk. Wat doet dat met je?

Ik heb er zeker een dikkere huid van gekregen. Vroeger kon ik er verdrietig van zijn, maar nu relativeer ik het. Ik weet zelf wat waar is en wat niet. De Zeedijk is inmiddels de beroemdste straat van Amsterdam. Iedereen vraagt er steeds naar, maar ik ben er zo ontzettend klaar mee.

Bevalt het bekend zijn?

Ik ben niet iemand die gebukt gaat onder het bekend zijn. Het heeft nadelen, maar ook heel veel voordelen. Ik zie die aandacht ook als een bevestiging. Mijn werk spreekt de mensen blijkbaar aan. Het houdt de mensen bezig, maar ik ben nooit het vak in gegaan omdat ik bekend wilde zijn.

Je hebt in de film Flirt gespeeld en in verschillende series, wil je dat blijven doen?

Als het aan mij ligt wel, maar ik doe alleen dingen die ik echt leuk vind. De filmwereld is onzeker, je weet pas dat het rond is als je op de set staat. Het is een heel leuke afwisseling, maar cabaret blijft mijn nummer één.

Ben je gelukkig?

Ja, ik ben gelukkig. Hoe mijn toekomst er uit ziet, weet ik niet. Als je me dit een jaar geleden had gevraagd, had ik je een uitgebreid beeld kunnen geven, maar nu ben ik ook gelukkig. In de toekomst wil ik nog mooiere, betere en eerlijkere programma's maken.

Op www.javierguzman.com zie je waar je Guzman nog kunt bewonderen.