Tien mannen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Zij is een mooie jonge vrouw en stapel op het veroveren van mannen. Dankzij haar vrijgezelle status kan zij zich ongehinderd overgeven aan deze passie. En dat doet ze. Iedere man die op haar pad komt wordt onderworpen aan een snelle oppervlakkige keuring, waarna ze vrij snel overgaat tot het testen in de praktijk. De mannen zijn zo ontzettend verschillend dat ik na nummer tien nog niet doorheb welke meetlat ze in godsnaam hanteert, maar het levert wel zeer afwisselend en vermakelijk leesvoer op.

Mede door de minimale overeenkomsten van de mannen, belandt ze dan ook op de meest vreemde plaatsen en stort ze zich steeds opnieuw vol overgave op de man van dat moment. Ze deinst er niet voor terug om hiervoor een switch van 180 graden te maken. Werkelijk alles komt voorbij: een burgerlijke schoolmeester, een ongrijpbare miljardair, een onschuldige maagd en een wereldwijze Lord. Maar ook de mysterieuze Mr. X, die haar vrijwel zonder aandacht in zijn greep weet te houden. De regisseur, die wel een rolletje kan regelen. De vreselijk gebonden advocaat, die ondanks zijn belabberde seks toch wat teweeg weet te brengen.
Om het voor de lezer en voor zichzelf overzichtelijk te houden, hebben de mannen geen naam, maar worden ze genoemd naar hun functie of bijzonderheid.
Dat zelfs de hoofdpersoon geen naam heeft, vind ik absoluut een origineel gegeven en helemaal omdat ik hier pas achterkwam bij het schrijven van deze recensie.

Het boek heeft acht hoofdstukken waarbij het eerste hoofdstuk start met de tiende man. Meteen daarna maakt het verhaal de eerste en laatste tijdsprong en vanaf hoofdstuk twee maken we kennis met de eerste negen mannen en verloopt het verhaal overzichtelijk chronologisch, zonder flashbacks.

Na enkele bladzijden heb je al door dat het boek leuk gaat worden.
Geen zware kost, maar een smakelijk tussendoortje. Ik kreeg er absoluut goeie zin van. Door de ikvorm kon ik moeiteloos meeleven met de hoofdpersoon, al vond ik haar zeer geduldig en dacht ik net iets te vaak: kom op meid, dumpen die handel, maar dan sukkelde zij nog even door. Het is luchtig en humoristisch geschreven en makkelijk weg te leggen en ook weer op te pakken.
Het meest komische is wel dat het boek in eerste instantie suggereert dat het over het leven van een vrijgezel gaat. Theoretisch gezien is dat ook zo natuurlijk, maar uiteindelijk zal blijken dat de hoofdpersoon alles bij elkaar nog geen bladzijde zonder man zit. Veel vaker zelfs overlapt de ene verovering de andere en zit ze regelmatig zelfs met drie mannen tegelijk te kijken.

Een aanrader voor de vrijgezel die hartstochtelijk op zoek is naar die ene ware. Al is het maar om te voorkomen in dezelfde valkuilen te stappen als de hoofdpersoon. Maar ook voor de gesettelde vrouwen is het smullen en zal er regelmatig een aha-gevoel naar boven komen. En tot slot geldt hierbij ook; geen mooier vermaak dan leedvermaak.

Een absoluut waardig debuut van Alexandra Gray en van mij mag ze doorschrijven.

Afbeelding verwijderd door redactie

Alexandra Gray
Tien mannen
255 bladzijden
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-1465-3
Adviesprijs: 17,50 euro


Bestel nu!
Tien mannen<br>A. Gray
Tien mannen
A. Gray