Mayumana

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De veelzijdige artiesten zijn afkomstig uit 19 verschillende landen. Artistiek directeur Eylon Nuphar: "We houden eens in de zoveel tijd audities in de grote steden waar we optreden. Wij verzamelen mensen zoals anderen postzegels verzamelen; we halen ze overal vandaan en gaan voor de bijzondere 'exemplaren'. Creatieve mensen met een goed gevoel voor ritme en coördinatie. Daarnaast is het fijn als ze een specialiteit hebben; dat ze heel grappig zijn, een extreem flexibel lijf hebben of heel goed kunnen dansen of zingen." Tja, dat grappig zijn, die humor, daar wordt inderdaad in diverse media over gesproken als belangrijk element uit de show. Als je van wat flauwe, 'kindvriendelijke clownsmoppen' houdt, zit je hier goed. Wij genoten vooral van de ritmische hoogstandjes en de prachtige dansacts. En dat waren er nogal wat: een zaklamp, zo'n dagelijks object en dan toch een schitterend 'geluid' ermee maken. Zwemvliezen, daar kun je dus echt een heel orkest mee samenstellen. En dan hebben we nog niet eens gesproken over kliko's met een reflecterend deksel, olievaten en natuurlijk: het eigen lijf.

Want dat wisten we dus niet, toen we plaatsnamen in de zaal. Dijbenen, gezichten, voorhoofden. Van jou of van de buurman, dat maakt niet uit, het zijn echt ideale instrumenten. Zeker als je 'onze nationale trots', de virtuoze Surinaamse Nederlander Sergio Braams mag geloven. Helaas was deze razendsnelle vingerknipper afwezig afgelopen zaterdag. "Vingerknippen is vrij normaal op Curaçao, waar ik vandaan kom. Je doet het bijvoorbeeld als je iets grappig vindt." Gelukkig werd hij vervangen door één van de anderen die zeker niet voor hem onderdeed. De cast bestaat uit meer dan de tien leden die je op het podium ziet, aangezien de leden met twee optredens per dag ook af en toe een dagje vrij moeten hebben.


Wat wij het mooist vonden aan de show is dat de artistiek leider volop gebruik maakt van de afkomst van de verschillende artiesten. De voorstelling verandert continu, onder andere door de samenstelling van de groep. Zo kun je momenteel genieten van een flamencodans door een Spaanse dame met castagnetten die een paar tellen daarvoor nog op een kliko heeft staan beuken. Maar ook Afrikaanse dans en zang en schitterende Israëlische muziek zijn onderdeel van het programma.

De show is nu al verlengd, dus je hebt tot en met 23 april de tijd om van dit spektakel te gaan genieten in het Oude Luxor in Rotterdam.

Kaarten voor MAYUMANA zijn verkrijgbaar via TopTicketLine (0900) 300 5000 (45 ct pm) of www.topticketline.nl en bij de kassa van het Luxor Theater in Rotterdam via (010) 484 33 33 of www.luxortheater.nl.

Voor meer informatie over MAYUMANA kijk op www.mayumana.com