Tipping the Velvet (+ WIN!)

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De serie zorgde in Engeland voor zowel kijkcijferrecords als een hoop ophef. De BBC heeft de expliciete seksscènes uit het originele boek, voor het genre van het negentiende-eeuwse kostuumdrama nogal ongebruikelijk, in stand gehouden en dat hield de Britten aan de buis gekluisterd. Dat het ook nog eens bleek te gaan om lesbische seks stond garant voor de nodige commotie natuurlijk. In Nederland is de serie door de Avro eveneens met veel succes op de buis gebracht en ook het Belgische Canvas oogstte er succes mee.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het verhaal:

'Tipping the Velvet' gaat over een prikkelende, uitbundige liefdesgeschiedenis, die zich afspeelt in de decadente kringen van het laatnegentiende-eeuwse Londen. De 18-jarige Nancy Astley woont aan zee en werkt in het oesterrestaurant van haar ouders. Ze raakt in het theater geobsedeerd door Kitty Butler. Elke avond vergaapt ze zich aan deze als man optredende dame en op een avond kiest Kitty Nan uit en geeft ze haar een roos. Nan is verkocht en dit is het begin van een diepgaande vriendschap.

Nan werkt eerst als Kitty's kleedster, maar ze houdt haar ware gevoelens voor Kitty geheim. Als Kitty werk in London krijgt aangeboden, volgt Nan haar natuurlijk. Na een tijdje blijkt Nan ook revue-talent te bezitten en het duurt niet lang of ze staan samen op de planken met een zingende mannenact als het duo Nan King en Kitty Butler. Ze vergaren hiermee grote roem en groeien steeds dichter naar elkaar toe. Nadat Nan een dansje waagt met iemand van het orkest wordt Kitty jaloers en openbaart ze haar ware gevoelens voor Nan. De vriendschap slaat daarmee om in een vurige liefde.

Afbeelding verwijderd door redactie

Helaas duurt deze liefde niet lang en moederziel alleen zwerft Nan daarna door de straten van London, op zoek naar de ware liefde. Om rond te komen vervalt ze in de prostitutie, experimenteert ze met de seksindustrie en begint ze zelfs aan een slavinnenbestaan met een coryfee van de Londonse lesbische scene, de gevreesde Diana. Of ze gelukkig is, weet ze niet precies, maar wat ze wel weet is dat ze eigenlijk alleen maar naar echte liefde verlangt...

Afbeelding verwijderd door redactie

Deze verfilming van 'Tipping the Velvet' doet het boek echt eer aan. Een kostuumdrama klinkt saai, maar dat is deze mini-serie absoluut niet. Het is leuk en vlot gefilmd, je relateert snel aan de mooi uitgediepte karakters van de personages en de erotiek die letterlijk uit het boek spat, komt hier volledig tot z'n recht. Mede ook door de cast, met in de hoofdrol de mooie Rachel Stirling. De Sunday Times vond deze serie: "As uplifting as a Victorian bustle!" en ik kan dat alleen maar beamen!

Zie ook: www.bbc.co.uk

Afbeelding verwijderd door redactie

'Tipping the Velvet' (2002)
Met o.a. Rachel Stirling en Anna Chancellor
Speelduur: 150 minuten
Adviesprijs ?19,99

Wij mogen deze week op Vrouw.nl een aantal exemplaren van Tipping the Velvet weggeven. Om kans te maken op deze DVD, geef het goede antwoord op de volgende vraag:

Wat betekent Tipping the Velvet?

Mail het antwoord naar prijsvraag@vrouw.nl en vermeld hierbij je naam, adres en gebruikernaam op Vrouw.nl
Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen. Deze prijsvraag loopt tot 24 april a.s.